duminică, 15 februarie 2009

Ulysse

in tema fetei varsator apar doua indicii clasice ale unei asemenea probleme: cuadratura Soare-Luna (care arata ca si daca are un partener stabil tot nemultumita va fi de alegerea facuta...orice alegere e facuta cu jumatate de inima) iar apoi aspectul Marte-Neptun (in semne mutabile) activat puternic de tranzitul lui Pluton in ultimii ani. Aspectele la Venus nu genereaza aici situatia, dar o agraveaza: cel la Jupiter da o mare tendinta de a place si a se simti iubita (in conflict cu moralitatea), excese din dorinta de a fi f.sociabila si atragatoare, iar cel la Pluton produce placerea manipularii barbatilor prin seductie si excese sexuale(altfel s-ar margini la flirt). In principiu Neptun e planeta inselarii, dar sa nu uitam semnele Gemeni si Sagetator (cu guvernatorii lor), casa 12 si careul Soare-Luna. In acest caz, aspectele benefice o protejeaza f.bine pe fata si ea nu risca sa fie descoperita sau sa sufere consecinte prea grave pentru comportamentul ei. Interesanta opozitia iesita din orb Jupiter-Pluton, a lacomiei dupa placeri, cu impact mare pe casa 12 si pe Lilith si Jupiter. Uranus in casa 7 da relatii libere (e de 6 ani cu el fara casatorie, nu?) si schimbarea partenerului atunci cand apare rutina...il schimba, nu-l inseala smile.gif

notiunea de "mare iubire" depinde de nivelul de evolutie al fiecaruia...pt. o persoana normala e o relatie in care s-a implicat mult afectiv si senzual (deci o mare pasiune), pt. una mai spiritualizata (sau mai complexa sa zicem, ca sa nu fim aroganti) e atat pasiune cat si tandrete, traire mistica si poate forma neptuniana a iubirii (exaltarea lui Venus in Pesti), iubirea ca sentiment religios. Insa aceasta forma neptuniana si de casa 12 e simbolizata de trandafir, cu parfumul si spinii lui (iubirea purificatoare, fara speranta sau prigonita, care trebuie pastrata in secret, la adapost de rautatea lumii). Deci de multe ori, slabe sanse ca o "mare iubire" in acest sens (adica "elevata") sa aiba implinire pe plan fizic (vezi Romeo&Juliet, iubirile eminesciene, etc) sau sa se incheie cu o casatorie hollywoodyana ca happy-end. "Marea iubire" plutoniana, cu drame, pasiuni si chinuri interioare, purifica prin crearea unui atasament extrem intre cei doi si apoi ruperea lui in conditii dureroase, plus o confruntare de orgolii (fiecare dorind sa-l transforme pe celalalt). Despartirea ii gaseste insa pe ambii transformati, intensitatea marcandu-i (pasiunea lasa adesea in urma deseuri gen resentimente, ura, gelozie, blocajul centrilor- depresie, refuzul de a iubi). Cei doi au "ars" ca niste lumanari aprinse la ambele capete, nimic n-a mai ramas la fel ca inainte. "Marea iubire" uraniana, sentimentul intalnirii sufletului pereche, gand-in-gand, cu planuri de viitor indraznete are sanse mai mari sa se termine "placut", cu o prietenie frumoasa. Acum trecem la pasul 2: fiecare traieste relatia diferit, pentru unul e o "mare iubire", pentru altul o relatie interesanta, poate importanta (vezi Luceafarul) biggrin.gif ...asta pt. ca nivelele de evolutie difera si nu toti putem rezona la fel de intens la vibratii transaturniene. Dar potentialul acelei relatii il simt, macar sporadic, amandoi partenerii: este de fapt tema compusa (in cele 2 sisteme- midpoint planetar sau Space-Time). Gasim teme compuse care indica potentialul unei "mari iubiri" dar daca lipsesc punctele comune intre cei doi ei nu vor sta impreuna sau nu vor investi in relatie ca sa-i dea timp sa rodeasca. Pasul 3: cat de disponibil este fiecare la o "mare iubire": unii au blocaje gen Venus retrograd sau Luna si Venus slab aspectate (ori debile), etc. si nu scapa de ele o viata... A 4-a observatie: "marile trairi" (deci si "marile iubiri") nu se produc oricand, anumite tranzite dau potential spiritual sau inalta iubirile produse in acea perioada: ex. conjunctia Uranus-Neptun din anii '90, dar aceste tranzite ar trebui sa rezoneze cu planetele personale ale celor doi. Eu personal n-am mai avut in alti ani trairi comparabile cu cele din 1990-95 cand conjunctia Uranus-Neptun a fost la apogeu. Cele mai interesante intalniri au fost atunci cand conjunctia era exacta (mi-am intalnit sufletul pereche -"durata": cam o ora si iubirea purificatoare -"durata": cam 3 ani)

simpatica intrebare: tema compusa e horoscopul cuplului, deci asa cum studiem caracterul si destinul cuiva facandu-i astrograma, o facem si in cazul unui cuplu (care are viata lui proprie...se naste, traieste si moare)
Conjunctia Soare-Venus da simpatie, bunavointa si placerea de a fi impreuna, e insa o indicatie atat de generala incat e destul de putin ca sa indice singura o intalnire de suflete pereche. Datorita apropierii lui Venus de Soare, conjunctia Soare-Venus este, dupa conjunctia Soare-Mercur, cea mai intalnita intr-o tema natala sau intr-una compusa. Mult mai puternica e dubla conjunctie Soare-Venus (Soarele lui peste Venusul ei si reciproc), care produce automat si in tema compusa acelasi aspect (si aproape sigur si in midpoint space-time), dar nici acolo nu putem vorbi de suflete pereche (daca nu exista indicatii de ordin karmic, cu nodurile lunare, Lilith, etc)...am avut asemenea intalniri cu dubla Soare-Venus si intr-un caz am simtit ceva de genul suflete pereche, nu si in celelalte. Simpatia reciproca, afectiunea se dezvolta imediat in cazul unui aspect din acesta, prietenia e spontana si imediata, preocuparea pentru celalalt e durabila, dar pot lipsi interesele spirituale comune si in plus e un aspect prea pasiv, cei doi se pot place mult unul pe altul si sa nu faca nimic concret ca sa fie impreuna. Ce e mai important, sinastria sau compozitul?Fara afinitati cei doi nu ajung impreuna, nu se poate manifesta tema compusa. Dar fara o tema compusa buna nu are viitor relatia, e atractie mare si entuziasm la inceput, apoi dezinteres si separare. Ambele sunt la fel de necesare, una slaba o submineaza pe celalta care poate fi puternica sau invers, una puternica poate compensa slabiciunea celeilalte (vezi casatorii fericite sau cupluri durabile intre doua persoane fara mari afinitati, desi evident ca ar fi loc si de mai bine...)

daca Luna e la 29 de grade si ceva in leu s-ar zice ca e intr-un grad anaretic (gradul final al unui semn)...si asta are o interpretare speciala, vezi
http://www.cafeastrology.com/criticaldegrees.html
si
http://karma.astrology.com/anaretic.html
In plus, Luna in grad anaretic e "libera de aspecte" (nu stiu daca am tradus bine termenul) adica iese din semnul ei fara sa mai faca vreun aspect, ceea ce in astrologia orara sau electiva are o semnificatie aparte...despre aceasta si despre situarea Ascendentului in primele sau ultimele 3 grade ale unui semn vezi http://astrocours.free.fr/Cours/cours_hor_8.htm
Luna in Leu nu e deloc o pozitie "slaba", unii autori (citati de Caty Maler de pe Mix Tv) o considera indiciu al genialitatii si al inspiratiei providentiale (sincer sa fiu, nu am urmarit pe nativi aceasta supozitie, probabil e o exagerare).

un "connaisseur" :wink: (astroforum, astroloverman sau coser) a adus vorba de cele 2 metode de a face composite: sistemul lui Rob Hand (midpoint planetar intre astrele lui si ale ei) si sistemul lui Davison-adica S-T midpoint, sau Space-Time composite (media datelor de nastere) si spunea ca nu prea foloseste al doilea sistem. I-l recomand cu caldura (eu folosesc ambele mereu si pot argumenta cu cazuri clare)...Stie cineva mai multe, adica a citit sau experimentat asa ceva? Ce evidentiaza mai mult un sistem in dauna celuilalt? E ceva asemanator cu Placidus versus Case egale (unul face impartirea in timp - celalalt in spatiu). Are cineva lucrari in domeniu? In primul rand ma refer la "Planets in composite" (de Rob Hand) si "Synastry" (de Ronald Davison). Exista o mare disproportie intre volumul literaturii consacrate sinastriei si cea despre composite (inclusiv in discutiile de pe forum), ce sa mai vorbim despre studii comparative atunci cand sinastria si compositul dau rezultate divergente. Pentru cei interesati de carti in domeniu (si cu bani :wink: ) am gasit:
http://www.astroamerica.com/relate.html
Pentru cei fara posibilitati deosebite, exista niste articole online reusite la:
http://www.cafeastrology.com/compositechart.html
In rest, sper ca analog cu DC++ informatia sa circule (prin sharing intre forumisti), eu voi lista pe profile titlurile cartile deosebite pe care le-am cumparat si vreau sa le digitizez in curand (le scanez pe un copiator digital).

Frunzarind comentariile despre Regentii karmici am ajuns la un subiect care m-a preocupat mult (si ma preocupa): al pozitiilor angulare (in speta Axa Asc-Dsc) al astrelor si pct. virtuale. Odinioara incercam sa descopar influenta transaturnienelor studiind persoane care aveau la Asc. respectiva planeta. Probabil cea mai simpla cale de a cunoaste cum se manifesta o planeta, un asteroid sau Lilith e sa observam nativii care au la Asc. (cat mai aproape si daca e posibil singur) respectiva planeta, etc.(in diferite semne, pentru a elimina dominanta zodiacala). E posibil ca si Soarele, continand intregul spectru, sa ajute la evidentierea asa cum e ea a vibratiei astrului in cauza (de ex. analizand nativii cu Soare conjunct cu Pluton la Asc. in diverse semne putem descrie manifestarea energiei si principiului plutonian). Nu stiu daca acelasi lucru e valabil si in cazul nodurilor lunare, considerate la hindusi astre cu influenta bine definita (am gasit insa in unele carti ipoteza ca prezenta la Asc. a nodului nord sau sud da anumite caracteristici fizice, poate si ale personalitatii). Cat despre pozitia stelelor fixe (mai ales a celor de prima marime) la Asc, eventual si conjuncte cu Soarele, s-a scris mai mult despre asta (poate asa s-a si determinat influenta stelelor fixe, vezi "rising star"). Dar o conjunctie Soare-Lilith sau Soare-Junon(de ex.) la Asc. e destul de rara, cu atat mai greu sa gasim nativi din diverse zodii care s-o poarte. Astept cazuri semnificative din panoplia celor mai mult sau mai putin "avansati", eu personal am cateva cu Pluton angular (tatal cu Pluton la Asc, prietenul meu cu Pluton la Dsc, cativa prieteni cu conjunctia Uranus-Pluton la Asc), mai putine cu Lilith sau Saturn la Asc. By the way, putem studia si manifestarea unei conjunctii in felul acesta (vezi Uranus-Pluton, Uranus-Neptun, Neptun-Pluton la Asc). O ultima remarca: s-ar parea ca cei cu planeta in cauza la Asc. manifesta prin ei insisi principiul acelei planete, pe cand cei cu ea la Dsc. il exprima in relatiile cu ceilalti sau atrag parteneri care sa-l manifeste.

in primul rand Luna "stresata" aduce probleme pe toate planurile, nu doar emotionale, iar cuadratura Soare-Luna e o indicatie de dificultati organice la modul general. Nu am suficiente certitudini ca sa ma aventurez insa in pronosticuri medicale pe baza aspectelor delicate pe care le primeste Luna, cei care le au scriu carti (contrazise de practica in general). De acord cu astroforum ca Luna e mai influenta intr-o tema feminina, explicatii ar fi mai multe: 1) viata afectiva si sensibilitatea sunt mai importante si mai vizibile la o femeie (astea fiind trasaturile feminitatii), 2) frumusetea fizica si simplul fapt de "a fi placuta" sunt esentiale pentru o femeie (altfel va avea sentimente de inferioritate) 3) implinirea unei femei e (si) prin copii si tot ce tine de instinctul matern (de multe ori Luna debila si maleficiata produce sterilitate sau pierderea sarcinii). Pe de alta parte influenta Lunii difera functie de pozitia in semne si de aspectele primite...deci se intampla ca intr-un horoscop masculin unde e in Taur si bine aspectata sa fie mai influenta ca intr-o tema feminina (fara aspecte sau in Capricorn, eventual blocata de Saturn). Alta treaba: se spune ca Luna e mai puternica in temele nocturne decat in cele diurne (si in casa 4 fata de casa 10, invers decat la Soare)...ceva-ceva cred ca e adevarat, de ex. e mult mai usor sa-ti exprimi sentimentele si trairile personale in intimitate decat in public (ii admir pe cei care reusesc sa fie mai degajati ca mine :wink: ) Acum ca veni vorba de experienta personala pot spune
relativ la caderea si exilul lunar ca viata afectiva e mult mai bogata la cei cu Luna in Scorpion sau conjuncta cu Pluton decat la cei cu Luna in Capricorn (sau blocata de un aspect la Saturn)...In plus e mult mai intensa, dar si mult mai chinuita si distructiva. Nu pot face comparatii intre pozitia in casele corespunzatoare (10 si 8 ) din lipsa unor cazuri apropiate. Luna da viata si protejeaza, are nevoie de stabilitate (materiala si afectiva), exact opusul trasaturilor plutoniene si ale Scorpionului. Doar momentul nasterii (care fiziologic e similara avortului, organismul mamei produce anticorpi care "identifica" fatul drept corp strain si-l expulzeaza) corespunde caracteristicii lui Pluton (eliminare si renastere). Sa fie prezenta unui Marte puternic un factor agravant?(grabirea procesului inseamna nastere prematura adica avort)Oricum e clasica avertizarea privind nasterile dificile la sotie in cazul nativilor cu Luna in Scorpion (si a riscului de avort sau probleme ginecologice la nativele cu aceasta pozitie lunara). Cazurile feminine cu Luna conjuncta cu Pluton sunt si mai vehemente in expresia afectiva, iar daca se produce in Scorpion aspectul e de-a dreptul dramatic, cu emotii extreme, drame sentimentale in lant, pasiuni si resentimente, magnetism sexual care-i tulbura pe cei din jur. Pozitia in Capricorn si aspectele stranse la Saturn (mai ales conjunctia) dau restrictii pe plan sentimental, impresia celorlalti e de saracie afectiva (nativul o considera prudenta, se simte amenintat de orice implicare si trateaza pragmatic, metodic emotiile care il mai incearca ocazional... de parca ar avea de-a face cu o problema tehnica, un zgomot suspect la motor :wink: ). Am un prieten bun cu Luna conjuncta Venus in Capricorn, mi s-a parut un model de prudenta afectiva, dar si de fidelitate (e de asteptat din moment ce percepe aparitia unei persoane f.atragatoare ca pe ceva care-l "tulbura", deci imediat apar mecanisme de aparare). Chiar el era uimit sa afle la sfarsitul facultatii ca o colega l-a iubit in secret 5 ani (dar evident n-a indraznit sa-i spuna pe fata lucrul asta pt. ca el avea o relatie "consacrata" si in plus probabil simtea ca la el primeaza responsabilitatea, ambitia profesionala). Dar in intimitate mi s-a parut f.afectuos fata de sotie si copil, e si normal daca asupra lor se focalizau sentimentele. Viziunea acestor persoane in dragoste e Capricorniana, adica orice implicare e vazuta ca o investitie (si inca pe termen lung), care trebuie sa aduca o ridicare pe plan social, material si sa ofere stabilitate (Capricornul pretinde si ofera garantii, ii castigi increderea numai prin dovezi concrete si in timp...si totusi am sentimentul ca in afara familiei ceilalti se bucura doar de o incredere limitata din partea unui asemenea nativ). O ultima remarca despre cei cu Luna maleficiata de Saturn sau rau aspectata in Capricorn: probleme serioase cu oasele si dintii, fracturi, debilitate a sistemului osos (de ex. la prietenul meu slabirea radacinii dintilor -Saturn in berbec, fracturi la mana si degete).
Despre Luna maleficiata de Neptun pot confirma ca produce mediumnitate involuntara, emotii dezordonate, preluarea starilor negative ale altora (indispozitie, tristete, etc), presentimente si imaginatie negativa. In general Luna indica mama, relatia cu aceasta si sentimentele vis-a-vis de ea (deci o Luna in Scorpion ar fi o mama "veninoasa", geloasa si autoritara, una in Capricorn ar fi mai disciplinata si ambitioasa, cu aspecte rele la Neptun ar fi haotica, imprastiata, care s-ar victimiza si la randu-i s-ar "sacrifica" fara discernamant, maleficiata de Uranus ar da detasare pana la indiferenta, dar si emotii instabile, precipitare si brutalitate in expresia afectiva, "prietenie" in loc de implicare si afectiune veritabila). Nu cunosc suficient de bine persoane cu Luna maleficiata de Jupiter (poate ne ajuta cineva...) Aspectele "rele" la Marte masculinizeaza, fac o femeie destul de putin agreabila si neatragatoare pt. barbati (mai putin pe plan fizic unde in prima faza provoaca, dar mai apoi irita). Venus da capricii si probleme hormonale (cu repercursiuni si in aspectul fizic), face persoana dezagreabila in dorinta ei de a place tuturor si stilul monden (asa-zisele fitze par generate de Venus in aspect "rau" la Luna)...Luna maleficiata de Mercur da probleme in expresia sentimentelor (ratiunea in conflict cu emotiile), calcul si eventual cinism in dragoste (sau atractie mentala fara armonie emotionala)...aici vorbesc de cele cateva cazuri pe care le stiu personal. E mult de discutat despre Luna afectata de Lilith (mai ales conjunctia, dar si opozitia care nu prea e tratata cum se cuvine in cartile de specialitate), cat despre cuadratura Soare-Luna (sau opozitia, la fel de puternica in efecte) s-ar putea scrie o carte intreaga. Asa cum zice astroforum da nemultumire generala in viata, alegeri dificile (are sentimentul ca orice alegere e o pierdere), daca alege o face cu jumatate de inima si apoi priveste cu regret spre varianta respinsa ("of, ce-ar fi fost daca as fi ales aia..."), se intoarce in final la acea optiune si e dezamagita si de ea (rezultatul: le pierde pe ambele). Esecuri din cauza dezbinarii interioare si ambitie profesionala din dorinta de a compensa frustrarea din viata personala. In general indica dizarmonie intre parinti (sau cel putin faptul ca cei doi au fost pe lungimi de unda diferite) si in consecinta nativii repeta povestea si au parteneriate nesatisfacatoare. Conform traditiei hinduse femeile cu acest aspect sunt nestatornice (au mai multe relatii cu barbatii) si nu-s o partida grozava pt. casatorie (din experienta mea, ceva adevar pare sa fie... smile.gif )...un argument e si faptul ca viata publica si cariera intra in conflict la acesti nativi cu viata de familie (si chiar cu relatiile de dragoste), poate ar trebui sa caute parteneri de viata printre cei cu care colaboreaza profesional si in cariera. Ramane o tema deschisa influenta aspectelor minore asupra Lunii (care nu-s considerate la fel de malefice ca opozitia sau cuadratura, dar uneori pot fi f.distructive, daca pica pe un teren sensibil).
[/b]
analizand niste teme am dat din nou peste o treaba cu care m-am mai confruntat si anume: "lucrurile se leaga", adica sunt indicate din mai multe directii. Ca sa fiu mai explicit, o persoana pasionala, cu dominanta plutoniana, va prezenta mai multe indicii: atat aspecte de la Pluton la planetele personale, eventual Pluton angular, cat si planete in Scorpion sau in casa 8 (deci domitudinea). Deasemeni ereditatea se manifesta de multe ori prin case, nu neaparat prin semne: de ex. tatal meu are Venus stationara in ultimele grade ale Berbecului, eu o am (tot stationara) la sfarsitul casei 1; el are Mercur conj. Uranus iar eu am Mercur in casa 11, el are Luna in casa 8, eu o am in Scorpion, el are Nodul Nord in Sagetator iar eu il am in casa 9, etc. Ca sa sintetizez: karma si energiile-radacina cu care pornim in viata se manifesta in toate cele 3 moduri - aspecte planetare, pozitia astrelor (si punctelor virtuale) in semne si pozitia in case (domitudinea). Posibil ca pentru a lichida un anume gen de karma (indiferent ca e pozitiva sau negativa), pastrand in acelasi timp tendintele date de ultimele incarnari, cele doua roti (a spatiului- zodiile si a timpului- casele) se sincronizeaza in asa fel incat combinatia rezultata sa acopere cat mai fidel respectiva karma. Ramane deschisa in continuare problema unei diferentieri a manifestarii unei planete in semne fata de cea in case, respectiv intre cele doua tipuri de conversie a karmei: in longitudine sau in domitudine.
P.S.: un motiv in plus pentru a porni in analiza horoscopului natal de la studiul karmei individului si nu de la sutele de detalii gen asteroizi, Via Combusta, zodia Ophiucus, steaua Epsilon din constelatia Spica, puncte arabe obscure (cateva sute si acelea), chiar si gradele sabiene (fiecare nou "inspirat" din astrologie vine cu o cu totul alta interpretare a lor, altii mai putin "inzestrati" apeleaza la mediumuri care le insira viziuni peste viziuni, 360 de tablouri din colectia personala), etc...Ar fi nevoie de un subiect pe tema ierarhiei influentelor si mai ales al modului in care invata un novice sa abordeze si sa interpreteze o tema natala sau un tranzit.

com_sabina a spus (relativ la careul Soare-Luna):[quote]pai in cz meu (am si eu luna cuadr soare, luna opozitie pluto, soare cuadr pluto) nu mi-a parut niciodata rau de deciziile mele, sau fiu nemultumita de ce fac eu, din contra uitandu-ma in urma consider ca m-am descurcat excelent in situatii nefavorabile si fara iesire[/quote]
in primul rand cred ca nu putem spune: aspectul asta face asa si pe dincolo pt. ca uite, eu il am si-s asa si pe dincolo. Efectul "pur" al unui aspect e la urma urmei o abstractie extrema, vazand zeci de cazuri si folosind atat discernamantul (pentru ca trebuie sa separi efectul acelui aspect de altele din horoscop), intuitia cat si "inductia" (adica daca vad o similaritate intre un numar de cazuri trag o concluzie generala). Oricum generalizarile sunt f.riscante si e f.usor sa le combati, ele nu sunt valabile decat daca respecta niste principii de baza, cum ar fi principiile planetare, ale aspectelor, relatiile intre semne, etc. Intr-un horoscop gasim de multe ori influente contrare, ele de obicei vor functiona alternativ si in functie de forta fiecaruia (nu detaliez). Din pacate am cunoscut efectele cuadraturii Soare-Luna pe o singura prietena apropiata, si un prieten astrolog o avea dar intre semne aflate in trigon- aspect "ascuns" (deci modificata). El sustinea acelasi lucru cu cartile clasice, ca arata o anumita separare sau nepotrivire intre parinti (care se manifesta ptintr-o dezbinare a nativului).
Sa-ti citez acum cateva opinii despre careul Soare-Luna: Sakoian&Acker - Efectele acestui aspect malefic nu sunt tot atat de specifice ca in cazul altor cuadraturi intre Soare si diverse planete. Totusi, el produce un conflict intre vointa constienta si tendintele subconstiente sau mostenite. Expresia personala e afectata de aceste tendinte (obiceiuri) iar dizarmonia rezultata produce nativilor o insecuritate emotionala. Familia si problemele de acasa tind deasemeni sa blocheze expresia creativa a nativilor. Situatiile din viata familiala (din copilarie) pot genera dificultati in a se intelege si a avea relatii armonioase cu sexul opus.
Acum parerea lui Grant Levi: acest aspect pune in miscare mentalul, da energie, forta si rapiditate spiritului (mentalului) si tinde sa concretizeze dorintele. Confera rapiditate si putere de perceptie oricaror alte calitati intelectuale ale nativului si avertizeaza asupra pericolului ca mintea sa plece departe, epuizand corpul. Frecvent, indica dificultati in relatia dintre parinti in perioada nasterii nativului- tensiuni cauzate de certuri sau probleme materiale in familie sau in mediul apropiat. Exista o anumita problema ereditara sau de mediu apropiat care aduce acea frustrare personala ce impinge omul catre succes. Rezulta o dezvoltare mentala rapida si reusita prin aptitudinea de a-si vedea in mod obiectiv si impersonal viata printr-un proces mental.
By the way, Derek & Julia Parker spuneau ceva de acelasi gen, careul Soare-Luna poate impinge nativul la eforturi mari si ascensiune in cariera, viata publica sau profesie, pentru a compensa frustrarea, nemultumirea si tensiunea interioara. L.R.Chawdri afirma ca in India cuadratura Soare-Luna intr-o tema feminina e privita ca o indicatie de femeie instabila, care va avea mai multe relatii cu sexul opus ("prefers relations with men")
Robert Pelletier (despre cuadratura Soare-Luna): nativul intampina dificultati in a-si folosi resursele pt. a-si satisface dorintele. Resimte in mod dureros faptul ca pentru orice obtine de la viata trebuia sa faca enorme sacrificii si concesii, ca si cum mereu i-ar lipsi baza si pregatirea prealabila pentru ceea ce vrea sa faca, dar pe de alta parte face doar cu jumatate de inima incercarile de a dobandi pregatirea necesara. Desi doreste "o viata buna" (fericita), nu are vointa de a se auto-disciplina pentru a o si obtine. Este in divergenta cu persoane avand autoritate si care nu-l vor accepta decat daca dovedeste vointa de a lucra pt. obiectivul propus. Raspunsurile negative ale nativului distorsioneaza informatia pe care o primeste, ceea ce-i creeaza dificultati sa invete din experientele vietii. In general reactioneaza la stimuli intr-un mod inconsistent (incompatibil) cu dobandirea recunoasterii pe care o doreste. Frustrarea resimtita i-a inhibat dezvoltarea caracterului si e o problema in multe domenii, cum ar fi viata personala, familiala, relatiile sociale, cele afective, precum si problemele profesionale. Lipsa de succes in aceste domenii arata ca are multe de invatat inainte sa astepte rezultate pozitive si implinire. Trebuie sa invete sa isi aduca emotiile si vointa pe aceeasi linie si sa conduca intr-un mod inteligent si organizat.
Tinde sa creada ca orice gen de raspuns va satisface dorinta de a fi respectat si apreciat, dar va ajunge cu timpul sa realizeze ca numai prin consecventa, munca sustinuta si auto-control va putea obtine ceea ce si-a propus. Rezultatele actiunilor sale uzuale nu corespund necesitatilor sale, ceea ce se poate vedea imediat din faptul ca nu a reusit sa promoveze din pozitii obscure in cariera catre functii de raspundere. Fie ca nu a fost in stare sa castige favorurile pesoanelor sus-puse, fie ca le-a castigat favorurile doar facandu-le anumite concesii. Daca ar lasa deoparte egoul in actiunile sale, ar putea realiza lucruri importante. Nativul se poate confrunta cu multe probleme in relatiile sale cu sexul opus. O viata de familie confortabila si linistita poate fi imposibila atata timp cat nu scapa de aceasta povara de pe umerii sai. Este atras de discutii in contradictoriu si are o atitudine defensiva, probabil datorita propriei insecuritati emotionale. Aceasta tendinta poate fi schimbata daca isi va modifica atitudinea combativa si ar invata arta compromisului. Exista o serioasa contradictie intre ceea ce vrea sa obtina si ceea ce e dispus sa faca pentru aceasta. Posibilitatea de a-si implini visele este in proportie directa cu investitia facuta.
Nicolas Champion: exista un conflict fundamental intre parinti, intre parinti si copii, intre cariera (sau viata publica) si obligatiile sau preocuparile casnice, familiale (sau personale). Latura emotionala este f.activa si uneori incontrolabila.
Antares: instabilitate, indecizie, dizarmonie interioara, dezordini functionale (cu sanatatea). Nesansa, lipsa de popularitate, dificultati in a-si gasi si a-si pastra un loc de munca. Dezacorduri intre parinti, necazuri in familie.
Katharine Merlin: cuadratura Soare-Luna indica faptul ca in interior constiinta de sine si partea emotionala sau instinctele, tendintele profunde sunt in conflict, fiecare tragand intr-o directie diferita. Aceasta conduce la o personalitate dezbinata si adesea la lipsa perceptiei asupra consecintelor propriului comportament. Deoarece cele doua aspecte ale sinelui sunt in divergenta, rezultatul este ca "nu stie mana dreapta ce face mana stanga", iar comportamentul este in contradictie flagranta cu gandurile si dorintele nativului. Adesea a existat dizarmonie intre parinti, ceva suficient de serios incat sa se puna problema despartirii. Provocarea este sa creeze o modalitate si o punte de comunicare si de interactiune intre constient si subconstient, in caz contrar realitatea exterioara va tinde sa reflecte ruptura interna devenind contradictorie si scapata de sub control.
Aparent aceste descrieri ale careului Soare-Luna nu ti se potrivesc, in primul rand din cauza ca exista cateva elemente puternice care il "eclipseaza" fiind mai brutale: de ex. cuadratura primita de Soare de la Pluton si opozitia primita de Luna de la Pluton angular si culminant sunt mult mai violente si mai intense decat aspectul reciproc al luminariilor. Nu ai deloc sentimentul de indecizie din cauza acestor aspecte "hotarate" si vehemente de la Pluton si a faptului ca Luna e in Berbec, semnul deciziilor repezite (cu consecintele de rigoare). Opozitia lui Uranus la Marte si Jupiter da actiuni subite si decizii intempestive (gen descarcare electrica). Nici vorba ca lipsa oportunitatilor sa vina de la careul Saturn-Jupiter (chiar daca Jupiter guverneaza Asc), mai degraba ar trebui sa arunci o privire asupra planetelor personale: Soarele fara aspecte protectoare, cu o cuadratura distructiva de la Pluton si in careu cu propriul guvernator (Luna)...ar fi fost mai interesant sa specifici (mai ales ca multi de pe forum nu au studiat atent acest aspect f.complex) cum simti tu cuadratura Soare-Luna...sau poate ai sa spui ca pur si simplu nu-i simti vreun efect?! :wink:

Xelomon a intalnit ceva interesant: [quote]Soarele meu e in conjunctie cu Luna lui, si invers. Cat de puternica e o asemenea legatura, dpdv astrologic?[/quote]
despre acest interaspect s-a scris mult, eu initial stiam doar de "dubla" Venus-Marte, apoi am gasit in Chawdri (Astrologia hindusa) la capitolul afinitati astrale despre conjunctia Soarelui unuia cu Luna celuilalt (considerata o combinatie f.fericita pentru casatorie)...lucru confirmat si de cartea despre sinastrii a lui Sakoian & Acker, cu specificarea ca e ideal ca Soarele barbatului sa fie peste Luna femeii (deoarece nativul cu Soarele joaca rolul "masculin" in relatie, deci daca Soarele femeii ar fi pe Luna barbatului ea va conduce mai mult relatia si-i va rapi acestuia rolul de "lider" - ceea e poate fi un pic incomod pentru un cuplu traditionalist).
In schimb cand Soarele fiecaruia e pe Luna celuilalt relatia e mult mai echilibrata si mai stransa, exista o intelegere mutuala si o mare armonie, sentimentul de fuziune profunda (la toate nivelele, nu doar fizic ca in multe cazuri cu Venus-Marte). Dubla superpozitie Soare-Luna e considerata cel mai bun augur pentru o casatorie inca din antichitate, lucru confirmat si in cartea lui Marsilio Ficino "Despre iubire":
"Astrologii socotesc ca Iubirea este intr-adevar reciproca intre aceia in ale caror zile de nastere Soarele si Luna isi schimba intre ele locul: de pilda, daca in ziua nasterii mele, Soarele s-ar afla in constelatia Berbecului si Luna intr-aceea a Cumpenei, iar in ziua nasterii tale s-ar afla Soarele in constelatia Cumpenei si Luna intr-aceea a Berbecului" (de remarcat ca aici se vorbeste de Soarele unuia in semnul Lunii celuilalt, deci varianta "slaba" a superpozitiei Soare-Luna)...
...deh, mai da el si alte combinatii care dau iubire reciproca, dar interaspectul Soare-Luna e cel mai puternic indiciu de armonie si de reciprocitate intr-o sinastrie de cuplu (ca si parteneriat, mai putin ca pasiune - casa 8 sau ca iubire libera - de casa 5). Intr-un fel acest interaspect reface unitatea androginului (vezi Platon - Banchetul), mitologic omul fiind initial bisexual si ulterior Divinitatea separandu-l in doua bucati distincte (barbat si femeie) care se cauta indefinit de-a lungul reincarnarilor ca doua jumatati ale unui talisman magic (vezi si practicile alchimice de refacere a unitatii primordiale Soare-Luna). Se pune deci in mod natural intrebarea daca nu cumva acest interaspect e un indiciu major al unor suflete pereche... probabil ca nu e suficient, dar cine stie?!
Astept ca Xelomon sa ne descrie experienta personala in acest caz deosebit (si rar)...au fost trairi reciproce si acea armonie de care vorbesc atatia autori? :wink:


am tot cautat pe Internet dar si in cartea lui Ciuperca niste informatii privind asa-zisa "tema in domitudine"...rezultatul e sub asteptari, in sensul ca desi unii astrologi au auzit de utilitatea folosirii acestui gen de astrograma (mai ales pentru sinastrii), putini o utilizeaza si in plus nu exista termen in engleza pentru "domitudine" (se pare ca limba romana e mai flexibila si mai inovatoare, practic chiar si cuvantul "domification" e din franceza, fara corespondent in engleza...il veti gasi doar in traducerile facute de francezi in limba engleza, probabil o fortare gen "furculition") Deci ar trebui sa lamurim intai termenii: "domificare" inseamna regula dupa care faci impartirea in case a cerului (exista multe sisteme, cel cu case egale, Placidus, Porphyrus, etc). Apoi exista notiunea de "domitudine", presupun ca introdusa tot de Ciuperca (sa nu uitam ca el a studiat in Franta), care nici ea nu e traductibila (inca :wink: ) in engleza, desi autori francezi ii mai "ispitesc" pe cei de limba engleza traducand in engleza cate un articol francez in care introduc cuvantul "domitude"...
Domitudinea (sa-i zicem asa, ca n-avem deocamdata alternativa nici la acest termen) ar fi longitudinea (arcul de cerc) masurat de la Asc la un punct de pe planul ecliptic (cel cu planetele). Toate bune si frumoase, probleme apar din cauza ca planetele nu-s tocmai in planul acela ecliptic, ele se plimba cate un pic deasupra si dedesubtul lui (asa-zisa declinatie), campion la acest capitol fiind Pluton. Asa ca e foarte posibil (un caz e prezentat si de Dan Ciuperca) sa avem o persoana nascuta cu Pluton in casa 12 (conform efemeridelor) dar de fapt planeta sa fie sub linia orizontului...deci in realitate Pluton apartine domeniului casei 1-gasiti un desen f.frumos si explicatii la nivelul nostru "diletant" in ale astronomiei (eu unul am avut un amarat de 5 la examenul de astronomie)- mai simplu de atat nu se poate explica, va garantez cu mana pe inima-iata adresa: http://perso.wanadoo.fr/b.villemin/domitude.html
Ca sa ne "linisteasca" un francez a facut si o statistica: in ce masura afecteaza declinatiile pozitia calculata de noi a planetelor in case... rezultatul (vezi tabelul de la adresa urmatoare) este deprimant - cam in 27% din cazuri am gresit casa lui Pluton, iar in 8% din cazuri am calculat gresit casa in care pica Luna: http://mapage.noos.fr/astrolabe/latitude.htm
Tot la adresa aceasta gasiti si tabelul cu declinatiile maxime ale planetelor.
Am sa incerc sa aflu daca exista optiune de corectie in astrolog 5.40 pentru aceasta "anomalie" (adica de ex. sa am Pluton la 8 grade Balanta iar Asc la 10 grade Balanta, dar sa ma atentioneze ca Pluton e in casa 1).
Acum sa revenim la tema in domitudine: programul Astrolog 5.40 calculeaza (cum spune Jeni, cu Setting - House Settings- Flip Signs & Houses) aceasta tema, numita Domal Chart in help-ul din Astrolog 5.40 - cred ca e impropriu folosit termenul, in orice caz "domal dignity" indica o planeta aflata in domiciliu (Soare in Leu, Luna in Rac, etc). Citez mai departe explicatia data in Help-ul lui Astrolog 5.40:
-f: Display houses as sign positions (flip them).
The -f option can be used to "flip" the signs and houses, i.e. display the house as a sign position and vice versa. For example having the Sun at 26 degrees Scorpio, 2/3 way though the 10th house, will cause the resulting Sun under the -f option to be at 20 degrees Capricorn, 26/30th the way through the 8th house. This can be used to determine how far a planet is through a particular house, as well as for domal chart analysis that Mark Kenski has informed me about. Domal analysis is based on the fact that for synastry comparisons, for example, a planet in Gemini and one in the 3rd house can be considered related in a way similar to a conjunction.
(by the way, nu stiu de vreo lucrare pe aceasta tema a astrologului Mark Kensky).
Singurul aspect care mai trebuie subliniat este calculul Asc si cuspidelor caselor atunci cand facem tema in domitudine- nici Dan Ciuperca nu explica acest lucru, din fericire pe cand ma gandeam la subiect s-a intrerupt curentul in cartier si trezindu-ma in bezna totala am avut o mica iluminare: se calculeaza domitudinea punctului vernal (deci pozitia in casa, tradusa in grade, minute-ca si in cazul planetelor- a lui 0 grade berbec) si asa obtinem Asc temei domificate. Idem pt. celelalte case (domitudinea lui 0 taur pt. casa 2, etc). De ex. pt. o persoana nascuta in Bucuresti la 1 ian 1980, ora 13:34 avem in tema normala Asc la 20Taur55 iar punctul vernal pe cuspida casei 12, deci in tema domificata avem As. la 0 Pesti (pt. ca punctul vernal era la 0 grade de inceputul casei 12, echivalent Pesti). Aceasta operatie (domificarea) pune in relief pozitia in case a punctului vernal, lucru neglijat in general de astrologi: toti atribuim o importanta primordiala Asc. (care inseamna punctul de pornire al celor 12 case terestre) dar neglijam pozitia punctului vernal (care e punctul de pornire al celor 12 zodii celeste), desi toti cunoastem dualitatea case-zodii. Apare ce-i drept si o problema astronomica la calculul temei in domitudine: obtinem o combinatie Asc si MC imposibila practic in aceasta emisfera (de ex. in cazul ales mai sus, un Asc in Pesti si un MC in Scorpion)...asta e, e o tema posibila pentru perechea noastra de la antipozi (pe undeva prin Noua Zeelanda)...cine poate sti? biggrin.gif
O remarca suplimentara: tema domificata poate fi de un real folos nu doar in sinastrii ci si in astrologia medicala; multe cazuri inexplicabile isi gasesc raspunsul aici. Imi amintesc de un prieten f.bun care s-a ales cu TBC la 17 ani (pe vremea lui Ceasca), a fost printre primele cazuri studiate de mine ca deletant si nu pricepeam ce si cum...asta m-a si indepartat oarecum de studiul astrologiei medicale. Iata datele: 16 nov. 1967, ora 1:30 Brasov (45:38N, 25:35E). In tema domificata e clara influenta careului intre cei 2 guvernatori ai casei 6: Jupiter din casa 6 cu Neptun (conjunct cu Soarele in Gemeni), plus opozitia intre Mercur (guvernator 12) si Lilith conjunct cu Luna (de la intrarea in Sagetator).
P.S. un site util pentru coordonatele geografice (longitudine-latitudine) ale principalelor orase din Romania: http://www.mapsofworld.com/lat_long/romania-lat-long.html

nu stiu daca e bine sa imi dau cu parerea despre aceasta relatie, mai ales ca ea nu s-a incheiat de tot odata cu despartirea drumurilor celor doi. Vreau totusi sa subliniez cateva aspecte importante pentru cei care vor mai intra pe forum interesati de astrologia relationala. In primul rand, am mai spus-o, sensul karmic al unei relatii importante e indicat in mare masura de tranzitele planetelor grele peste planetele natale (subliniez cuvantul "peste", indicand in primul rand conjunctia- si in al doilea rand opozitia, careul si trigonul). O relatie importanta are "perioada ei de glorie" atunci cand aspectul care o marcheaza e in orb strans, si se poate reactiva (prezentand alte laturi ale ei) daca intre timp a aparut alt tranzit important al unei planete grele. Evident, unul din cei doi poate avea respectivul tranzit si celalalt nu, sa nu ne miram deci cand unul va trai mult mai puternic sau mai intens acea iubire, sau atunci cand se schimba "rolurile": o perioada unul a fost mai indragostit iar apoi roata s-a intors si celalalt a trait relatia mai intens. De aceea sunt importante conjunctiile intre planetele personale ale unuia cu ale celuilalt (aici Soare- Luna), cand de ex. Neptun a trecut in trigon la Soarele lui a facut simultan trigon si la Luna ei (cu atat mai bine daca suprapunerea Soarelui lui pe Luna ei e exacta, vor trai perioada romantica, de inspiratie si empatie indicata de tranzitul neptunian simultan). Exista parerea ca de ex. suprapunerea lui Venus al unuia pe Marte al celuilalt aduce o atractie rapida, dar putin durabila (gen foc de paie)...si totusi, daca pe cer Pluton trecea peste acel Venus, automat si nativul cu Marte devenea f.pasional si decis, deci cel putin 2-3 ani ar fi avut o relatie extrem de intensa doar pe baza acestui aspect. Necazul e cand se produce un aspect dificil, atunci ambii sunt la pamant...Am putut constata in propria experienta acest lucru (din pacate era vorba de o cuadratura a lui Pluton la Venus a mea si Marte al ei, plus o opozitie a lui Neptun la Venus al ei si la Soarele meu).
In cazul lui Jupiter_Kiron (ufff, greu cu nickul asta parca facut sa deruteze) relatia a aparut sub efectul inceputului tranzitului lui Neptun peste Venus (conj.Jupiter), care a ajuns la maxima intensitate in 2001-2002, deci o frumoasa prietenie (casa 11, Varsator, Jupiter) romantica si pura, ideala (Neptun)...asta dupa o prima activare a conjunctiei Venus-Jupiter in Varsator prin trecerea lui Uranus (guvernatorul zodiei!) in anii 1997-2000 (la tranzitele planetelor grele se si intampla ceva gen "picatura chinezeasca", efectul se tot aduna si e posibil sa "se rupa calul" abia la final, aub efectul altui tranzit). Deci aici tranzitul lui Uranus era in plina actiune pentru el, cand ea deja intra sub efectul tranzitului lui Neptun (in 1999)...iar acest Neptun nu prea i-a facut lui vreun aspect special la natale, de unde concluzia ca pentru ea era o iubire eminesciana iar pentru el o prietenie si o innoire placuta, o iesire fericita din monotonie. A urmat tranzitul lui Pluton peste Mercur al ei (conjunct cu Neptun al lui) de unde telepatia si senzatia ca pot comunica la un nivel f.profund. In fine, in ultimii ani s-a manifestat tranzitul lui Neptun in trigon la Soarele lui si Luna ei din Balanta, deci o perioada romantica si de daruire pentru ambii de data asta. Ce se profileaza deja tot mai puternic e tranzitul lui Pluton, intai la Venus a lui- deja clar careul de 3 ani incoace (maximul anul trecut), acum se apropie de Soarele ei si ii va aduce o intensitate extrema in tot ce face si ce traieste: "live life to the max" e deviza. Va fi foarte vehementa si hotarata sa duca totul pana la capat, geloasa si dominatoare, va trai pasiuni mari terminate dramatic, ma rog...tot cortegiul lui Pluton. Tinand cont ca abia acum se stinge tranzitul plutonian in careu la Venus a lui, cred ca inca vreun an va mai exista intensitatea asta extrema si suferinta comuna (in mod normal el a fost cel mai afectat in ultimii 2 ani, iar de la anul ea va fi cea incercata) dupa care el va simti dorinta de libertate si innoire (prin tranzitul lui Uranus in opozitie la Venus natal) iar ea va incerca sa renasca din propria cenusa (f.dureros tranzitul lui Pluton pe Soare, obliga omul la o reasezare relatiei lui cu Providenta).
Acum o parere personala despre acest cuplu: e o relatie f.puternica, punctele comune sunt de prim rang (de ex. Blaschke numea conjunctia Soarelui unuia pe Luna celuilalt "Cadillac-ul sinastriei unui cuplu") . Pacat ca Marte al lui are numai careuri la planetele ei, asa el nu va fi sustinut in actiunile sale si in initiativele in cuplu...si Venus al lui are un singur aspect la planetele ei, careu la Soare...frustrant pt. o relatie amoroasa! Mai strica un picut treaba si Uranus al lui in cuadratura la Venusul ei din Varsator (semnul uranian). Altfel pe tema compusa, in ambele sisteme e indicata armonie si durabilitate... mai putin un careu al lui Marte la Venus conjuncta cu Pluton (in S-T composite) aspect destul de neplacut si brutal de felul lui. Cred ca ar fi un cuplu de nota 8, din pacate baiatul s-ar putea sa fie cel mai frustrat cu Marte si Venus ale lui nesustinute (e si logic, ii apare sa zicem in drum o fata cu Marte sau Luna in Fecioara peste Venusul lui, poate si cu Venus in aspect bun cu Marte al lui si chiar daca nu va fi cuplul ideal totul va merge mult mai usor, va simti imediat diferenta... deja e ajutat!!!)
Sper ca amandoi sa pastreze sentimentul de iubire orice s-ar intampla ...cu siguranta se vor reintalni candva :wink: Iar relatia asta a lor a avut binecuvantarea astrelor anii trecuti, deci greu sa mai gaseasca ceva similar mai incolo. :wink: Numai bine si...sa fiti iubiti!

profit de conjunctia Soare-Pluton pentru a deschide un subiect delicat, mai ales pentru cei preocupati de vieti anterioare si karma... sper sa fie de folos chiar si unui singur amarat vizitator al forumului. In primul rand, cartile de astrologie occidentale vorbesc mult de karma pozitiva si cea negativa iar notiunea de reincarnare e aproape unanim acceptata. Si totusi atat budismul cat si crestinismul, cele doua doctrine ale eliberarii (respectiv mantuirii) n-au insistat prea mult asupra vietilor anterioare si karmei, ci asupra misiunii omului de a se elibera din sirul reincarnarilor (samsara)- un fel de desprindere din "valea plangerii" cum e vazuta planeta noastra. Budismul contesta pe buna dreptate ideea simplista de "reincarnare" si e posibil ca si Conciliul crestin care a abolit teza reincarnarii (desi in evanghelii exista referiri clare la acest fenomen) sa fi adus aceleasi argumente: din moment ce "eu" nu imi mai amintesc nimic din ce am facut odinioara, am alta personalitate, alta gandire, caracter, alt corp, etc... mai pot spune oare "eu am fost acela"? Noi ne transformam intr-o viata atat de mult incat ajungem sa privim cu nonsalanta si amuzati lucruri pe care le-am facut in copilarie, daca nu cumva si mai recent, ca si cum ar fi fost "altcineva" acel "eu" de altadata.Cea mai intensa transformare se produce la adolescenta, odata cu maturizarea sexuala (nu intamplator Pluton si casa 8 sunt asociate transformarii, mortii si renasterii sub alta forma)...in general experientele intense, pasiunile plutoniene ne transforma total si definitiv: in doar cativa ani de viata personalitatea se poate schimba radical. Evident, nu ma pot considera responsabil de niste fapte de care nu-mi aduc aminte. Cine-si aduce atunci aminte? Sinele profund, subconstientul... iar acel subconstient misterios comunica in mod sporadic cu constientul sub forma viselor, a premonitiilor sau a viziunilor subite. Din punct de vedere budist sau yoghin eliberarea se atinge prin oprirea "valurilor" de pe oceanul mental (lumea exterioara fiind un fel de proiectie mentala), iar din punct de vedere crestin mantuirea se obtine prin iubirea fata de Dumnezeu (inteleasa ca iubire primordiala, care difuzeaza apoi in iubirea fata de orice fiinta). E interesant ca in ambele doctrine aptitudinile personale, "karma pozitiva", sunt vazute ca piedici pe calea eliberarii: deci atat nodul sud cat si cel nord sunt malefice (formand o axa a dependentelor)- ba chiar in India cel mai mare malefic e vazut Rahu (Nodul Nord), poate si pentru ca jumatate din drumul Nodului Sud (Ketu) este deja parcurs si ducandu-i pana la capat lectia am atinge adevarul. O karma "pozitiva" accentuata poate fi cazul nativilor cu un exces de trigoane in horoscop, lucru de dorit pana la un punct dar de acolo mai departe devine un obstacol. In general atasamentul de viitor, de aptitudini personale, ca si dorinta de a place sunt capcane perfide intinse de aspectele "favorabile", atunci cand respectivele valori sunt puse mai presus de iubire.
Cei preocupati de viziunea crestina asupra reincarnarii (religia iudaica respinge din start reincarnarea) pot citi polemicile de pe un forum simpatic: http://www.hanuancutei.com/forum/index.php...?act=ST&t=3591&
Am descoperit un site extraordinar in care este explicata functionarea karmei, sensul profund al ideii ca lumea e o proiectie a mentalului nostru si modul in care se produce moartea fizica si apoi ceea ce numim "reincarnare". Iata pasajul referitor la karma de ars in existenta actuala (Prarabdha Karma): "A man might have performed many karmas in his previous births. A few of these alone will be chosen for this birth and he will have to enjoy their fruits in this birth. It is something like a slide show where the projectionist picks a few slides to be exhibited at a performance, the remaining slides being reserved for another performance...The different karmas are the slides, karmas being the result of past experiences, and the mind is the projector. The projector must be destroyed so that there will be no further reflection and no further births and no deaths."
Adresa este http://baharna.com/karma/1_Readings.htm

Inchei cu versurile inegalabile ale lui Milarepa:

Daca nu reflectezi la natura legii karmice-
Cum faptele bune si cele rele dau rezultate pe masura,
Puterea subtila care se afla in natura actiunii
Iti va aduce renasterea intr-o suferinta de nedescris;
Cultiva atentia fata de fapte si roadele lor.

Daca nu iei aminte la greseala delasarii senzuale
Si tanjesti launtric catre ea,
Nu te vei elibera din temnita reincarnarilor.
Cultiva mintea ce vede totul ca o iluzie
Si aplica un antidot la originea suferintei.

Daca nu arati bunatate oricarei fapturi
Din cele sase taramuri, ce ti-a fost candva parinte iubitor,
Vei cadea in marginirea unui drum ingust.
Cultiva asadar mintea universala
Ce priveste toate fiintele cu multa dragoste si pretuire.


are mai multa relevanta studierea astrogramelor suprapuse sau a astrogramei compuse?
din pacate nu exista traduceri in romana ale unor lucrari serioase publicate in strainatate pe tema astrologiei relationale (o explicatie ar fi si obiceiul consacrat la noi de a copia o carte cuvant cu cuvant sau eventual a compila din vreo 2 carti, dupa care sa te pui ca autor- cazurile sunt bine cunoscute: Virgil Ionescu, Nicolici, etc.; exista si o zicala: "o carte copiata dupa alta carte e un plagiat, una inspirata din doua carti e un eseu, iar una scrisa dupa trei carti e deja lucrare originala" )biggrin.gif...iar din nefericire o carte cu adevarat serioasa e si mai riscant de copiat, si peste nivelul "autorilor" romani actuali. Va fi oricum amuzant peste cativa ani cand vor aparea lucrarile originale ale lui Theodora Lau, Sakoian & Acker, Martin Schulman, etc. si lumea se va intreba stupefiata: "dar acesti americani si englezi au copiat se pare fara rusine- cuvant cu cuvant- dupa astrologii nostri (pomeniti mai sus)" laugh.gif Mai e o problema: existand o lipsa de cunoscatori in domeniul astrologiei (mai ales in cea relationala) multi apeleaza la forumuri pentru a-si lamuri relatia cu persoana iubita, dar si cei de pe forumuri sunt niste bieti amatori (cu mai multa sau mai putina experienta, dar tot amatori la urma urmei...iar eu unul, chiar daca am mai mult de 10 ani de cand ma ocup de sinastrii, nu ma pot considera nici macar la nivel mediu, pentru simplul motiv ca nu am avut acces la informatii si nici cadrul competitiv in care sa ma dezvolt, ca de mentori nici nu are rost sa mai vorbesc...). Prin amabilitatea Monei Valenas a ajuns la cercul de astro cartea lui Blaschke (Astrology- A language of life, vol.4- Relationship analysis) care dupa parerea mea deschide drumuri noi prin folosirea unor metode de ultima ora si in plus exprima rezultatul testarii pe sute sau mii de cazuri a unor tehnici cunoscute. Desi lucrarea e extrem de analitica, nu-i lipseste "insight-ul" (Blaschke are Luna in Pesti) si e de apreciat generozitatea autorului care isi expune onest parerea personala privind valoarea acestor tehnici (unele controversate inca). Trebuie totusi o capacitate analitica si apoi de sinteza pe masura ca sa "digeri" eficient o asemenea lucrare (dealtfel ea imi aminteste ca stil de cartile americane de algebra comutativa pe care trebuia sa le parcurgi si sa le rumegi de cateva ori pana le asimilai). Simplul fapt ca o singura relatie (Mia Farrow cu Woody Allen) acopera cuprinsul unei carti arata cat de dificila e astrologia relationala si cat de departe suntem noi de subtilitatile ei. Poate eu sau altcineva se va inhama sa posteze un articol despre calitatile necesare (si care imi lipsesc si mie in mare parte) ca sa dai cu adevarat sfaturi pe plan relational. Sa revenim la sinastrie versus tema compusa: sinastria (deci compararea temelor celor doi) arata cum il vede fiecare pe celalalt, ce impact va avea aparitia celuilalt in viata sa (in diferitele domenii ale existentei), punctele comune si cele de confruntare, atractia, comunicarea, cat si legaturile karmice. Tema compusa arata energia vietii manifestata prin cuplu, deci cuplul vazut ca si o entitate de sine statatoare, care se naste, traieste si moare ca orice fiinta. Pe undeva tema compusa arata potentialul relatiei, viitorul cuplului. Ca sa-l citez pe Blaschke, " Soarele din tema compusa, cu aspectele pe care le primeste,reprezinta inima si sufletul oricarui cuplu, iar asa cum e el asa va functiona si relatia". Am observat si eu acest lucru, exista persoane care se atrag puternic, chiar comunica telepatic, si totusi cuplul nu rezista deloc, parca ar fi urmarit de ghinion... dupa cum exista persoane cu putine puncte comune, care au o relatie tot mai buna cu timpul, iar impreuna au mult mai multa sansa decat separat. Sa nu uitam totusi ca tema compusa (pe sistemul lui Rob Hand, preluat din Europa, cu media pozitiilor planetare ale celor doi) e un desen virtual, fara corespondent pe cer (programele calculeaza de obicei midpoint-ul intre planetele respective pe arcul scurt, si se ajunge la anomalii gen opozitii Soare-Venus, caz in care Ciuperca recomanda sa se ia in considerare ambele pozitii: si midpointul scurt si cel lung; Blatschke propune si el sa luam midpointul lung la Venus sau Mercur cand apar asemenea fenomene).
Apoi semnele compuse par a nu avea nici o relevanta, Blashcke chiar recomanda (pe baza unor testari indelungate) neglijarea totala a lor, in schimb casele si aspectele intre planete sunt foarte importante. Tot el observa ca aspectele din cele doua teme ale partenerilor pot conduce la o tema compusa cu aspecte complet diferite: am constatat si eu in cateva cazuri de ex. cum trigonul meu Soare-Luna in relatia cu persoane care au Soare sextil (separant) cu Luna duce la un parteneriat mai delicat: careu Soare-Luna in compus (culmea e cu un prieten f.bun care are Soarele conjunct cu al meu, iar Luna in triunghi minor cu Soarele si Luna mea, deci pe sinastrie e sooper intelegere in timp ce pe compus e delicata treaba). Compositul Space-Time (lansat de Davison in 1977) e al doilea sistem de tema compusa, si reprezinta cerul nasterii pt. o data aflata la jumatatea distantei in timp intre momentul nasterii celor doi (pentru un punct aflat la jumatatea distantei intre localitatile natale ale lor). Deci spre deosebire de tema compusa in celalalt sistem, S-T compozitul este o tema reala, reprezentand cerul nasterii pentru o anumita data si un loc geografic, cu planete retrograde, eclipse si aspecte viabile (nu fictive). Opinia lui Blaschke este ca in timp ce tema compusa (midpoint planetar) simbolizeaza forta vitala a unui cuplu ("aici si acum") ca si o entitate distincta- "Treimea mistica" (alaturi de cei doi parteneri), compozitul S-T (Davison) reprezentand o data si un punct real, desemneaza fortele care actioneaza asupra cuplului dinafara relatiei lor prezente, din partea familiei, a presiunilor financiare sau a legaturilor karmice dintre ei- sau cu altii, care genereaza efecte acum. Blaschke a ajuns in urma unor studii indelungate la concluzia interesanta ca exista un fel de "vortex" (vartej) care functioneaza ca un fel de forta centrata la mijlocul distantei intre cei doi (in spatiu si timp) si care actioneaza asupra vietilor celor nascuti la distante egale in urma si in fata lui (asa cum o piatra aruncata in apa genereaza cercuri concentrice din ce in ce mai indepartate).
Din observatiile personale am constatat (asa cum recomanda si Blashcke) ca tema compusa normala (cea in midpoint) incepe sa functioneze abia dupa ce partenerii au ajuns sa-si puna in comun energiile (el recomanda macar un an in care cei doi sa fi fost impreuna pentru a putea vorbi de "entitatea cuplu"), deci la inceput actioneaza evident sinastria (interaspectele celor doi), tema compusa ramanand ca potential...curios e atunci cand S-T compozitul indica o mare iubire dar tema compusa e problematica: am avut o asemenea experienta (in compus Saturn-Mercur-Soare-Nodul Nord erau inghesuite in casa 12, pe cand in S-T compozite Marte-Lilith-Neptun-Venus erau adunate in casa 5) si inclin sa cred ca manifestarea primordiala e a acestui S-T composite (poate din cauza radacinilor karmice care sunt revelate de acest tip de tema), insa problemele din tema compusa se simt si ele destul de repede (depinde si de iubirea intre cei doi, daca ei sunt deschisi fuzioneaza mai repede, iar tema cuplului se va manifesta imediat)...Poate cauzele profunde (inclusiv radacinile karmice) si sensul spiritual al relatiei celor doi sunt vizibile in S-T composite, iar in tema compusa in midpoint arata destinul cuplului. Tot Blaschke zice ca la inceputul carierei sale de astrolog se apucase de alcatuit un fel de evidenta a interaspectelor "distrugatoare" pentru o relatie de cuplu (care par sa ucida o relatie oricat de mult s-ar iubi cei doi)iar ulterior a renuntat la acea lista de teama sa nu ajunga pe post de "cobe" pentru cuplurile care-l consultau. Initial stiam de un singur asemenea interaspect (Marte al unuia peste Saturn al celuilalt), cu timpul insa le-am invatat pe pielea mea si pe celelalte (in special cuadratura intre Soare al unuia si Saturn al celuilalt, sau Luna cu Saturn...sunt pur si simplu aspecte nemiloase) sad.gif Dar nu e moral si nici nu e bine sa intervina un astrolog cu remarci dure atunci cand constata asemenea aspecte intr-un cuplu (mai ales daca e deja format)...exista o karma individuala si cei care au refuzat iubirea candva trebuie sa se purifice acum prin asemenea experiente, in special vor avea de invatat sa pastreze iubirea in ciuda comportamentului dur sau rece al celuilalt. La urma urmei e usor sa iubesti atunci cand esti primit cu bratele deschise, si mult mai greu atunci cand esti respins. Pana la urma orice interaspect poate fi utilizat pozitiv, chiar si cele mai penibile si dureroase cuadraturi si opozitii. Rolul astrologului si al oricarui consilier nu e sa ia decizii in locul persoanei care-i cere sfatul, ci sa-l ajute sa constientizeze toate aspectele situatiei si ale relatiei. In special relatiile in care luminariile sau Saturn al unuia cade in casa 8 a celuilalt, in aspecte grele (Blaschke subliniaza careurile sau opozitiile la nodurile natale, ca si la transaturnienele partenerului) se prefigureaza o relatie care va aduce suferinta profunda si o durere intensa in momentul pierderii (prin separare sau chiar moarte)...nu este etic sa sperii un consultant indragostit profund cu previziuni sumbre asupra viitorului relatiei sale, dar vazand o asemenea karma de pierdere trebuie sa pastreze legatura cu cel in cauza si sa-i ofere ajutor DUPA ce s-a incheiat relatia. Blaschke chiar subliniaza natura casei 8 de a aduce cea mai adanca placere urmata de cea mai profunda suferinta, iar in urma unei asemenea pierderi (care succede unei rel. sexuale intense) rolul astrologului e sa arate sensul spiritual al unei asemenea deposedari, ca si al prigoanei si umilirilor caracteristice casei 12. Recomandarea lui Blaschke (dupa ce a fost in mod repetat intrebat care e mai relevanta in studiul unei relatii: tema compusa, sinastria sau pozitia planetelor in casele celuilalt) ar fi ca la un cuplu nou format sa se analizeze in prima instanta pozitia reciproca a planetelor in case, astrologul explicand celor doi modul in care fiecare intra in viata celuilalt (detaliind numai influenta fiecarei planete a unuia in casele celuilalt), cu recomandarea ca ei sa revina peste 6 luni de ex. (cand relatia s-a stabilizat deja). In acel moment se poate face interpretarea sinastriei (interaspecte planetare), si abia dupa minim un an se recomanda alcatuirea temei compuse. Motivul este ca de e nu influenta cuplul creindu-le atitudini si prejudecati despre relatia lor inainte ca cei doi sa-si fi dezvoltat sentimentele naturale unul fata de celalalt. E si o problema etica pentru ca astrologul sa nu se faca vinovat de ruperea prematura a unei relatii care trece momentan printr-o perioada mai grea dar care are un rol clar in viata celor doi. In definitiv, daca n-o face psihologul (psihologia a ajuns o stiinta "profana", pe cand astrologia inca mai e o stiinta sacra, ambele insa opereaza asupra acelorasi probleme) macar astrologul ar trebui sa sublinieze lucrul esential, si anume ca indiferent de situatie si de motivul despartirii cei doi sa pastreze iubirea din suflet, relatiile dificile fiind teste necesare pe parcursul evolutiei noastre.

am fost apostrofat pentru un scurt pasaj in engleza pe care nu am facut efortul sa-l traduc; imi cer scuze fata de cei de pe forum care sunt preocupati de studiul karmei dar nu cunosc engleza. De obicei traduc textele pe care le citez, dar in momentul respectiv eram destul de obosit si m-am rezumat sa dau linkul si un pasaj edificator...Nici nu am de gand sa traduc toata pagina web desi la noi se practica asa ceva, poate mai incolo cand am sa ma decid sa ma fac guru voi lua niste texte de genul asta si le voi traduce (ideal din sanscrita ca sa nu am nici dureri de cap privind legea copiratului laugh.gif )...evident, voi pretinde ca-s emanatii ale Shambalei, transmise doar mie de catre Contele Mathusalem pe cale telepatica biggrin.gif Acum sincer sa fiu, mereu am fost complexat (Lilith in 9?)ca nu stiu decat vreo doua limbi de circulatie (una fiind engleza), si cum n-am intalnit inca o persoana care sa se ocupe serios de astrologie si sa nu cunoasca engleza, mi s-a parut oarecum neproductiv sa traduc chiar toate paginile web la care fac referire...sunt destul de exigent cu mine insumi cand e vorba de asa ceva si-mi ia mai mult timp sa traduc "multumitor" vreo doua fraze din engleza decat sa postez un intreg mesaj pe forum.
Pe undeva e de vina si comoditatea romanului: multe carti de astrologie au fost traduse "aproximativ" la noi (normal ca cei care s-au dat drept "autori" n-au apelat la serviciile unui traducator experimentat, in primul rand i-ar fi costat si in al doilea riscau sa se umple de ridicol in cazul cand treaba ar fi "rasuflat"- la editura si apoi si in public)... asa ca nu-i de mirare cand gasesti gafe elementare de genul "Ascendentul in Leu da o aparenta demna" (vizibila traducerea gresita a lui "appearance" care inseamna in realitate "infatisare") si altele asemenea. Cred ca aceasta comoditate spirituala e foarte daunatoare, mai ales pentru cei care isi pun problema "mantuirii": in loc sa caute plini de zel Adevarul asteapta sa li se dea mura-n gura. Naropa a lasat balta o cariera de erudit si a plecat in jungla sa-si gaseasca mentorul, iar cand a dat de Tilopa acela l-a chinuit ca pe cel mai josnic ocnas (cu aschii de lemn sub unghii) ca sa-l purifice de reziduurile karmice. Milarepa ajunsese in pragul sinuciderii ca discipol al lui Marpa, care l-a obligat la o expiere karmica rapida in numai 12 ani de chinuri smile.gif Mai aproape de zilele noastre, Sandor Csoma de Korosi din Covasna a mers PE JOS pana in Tibet, dupa care a si editat primul dictionar tibetan-englez (considerat pana in sec.20 drept cel mai bun in domeniu). Korosi Sandor asta vorbea vreo 17 limbi si a decis sa ramana definitiv in Tibet pentru a primi initierea suprema (e considerat de tibetani un "bodhisatva" adica sfant, lucru consacrat dealtfel si de actualul Dalai lama- care din pacate l-a omagiat in Budapesta in loc de Covasna (unde e si un liceu care-i poarta numele). Contemporan (si cunostinta) de-a lui Korosi Sandor a fost homeopatul din Brasov, Johann Martin Honigberger (la care face referire Eliade intr-o carte a lui). Acest farmacist (sau medic) sas a ajuns si el prin India si cunostea se pare vreo 15 limbi, asa cum era obiceiul pe vremea aceea biggrin.gif nu de alta, le-au calcat pe urme cativa oameni straluciti printre care B.P.Hasdeu (care vorbea vreo 16 limbi) si controversatul N.Iorga (care nu stiu cate limbi cunostea, oricum se apropia de Hasdeu...doar atata auzisem ca a invatat suedeza pe tren).
Cam asta ar fi treaba cu eforturile pentru "eliberare" ale unora de mai demult, am sa traduc in limita timpului si a interesului celorlalti cate un pasaj care mi se pare mai sugestiv despre karma si liber arbitru in viziunea unor oameni realizati. Pana atunci las o adresa unde se pot gasi detalii si raspunsuri la intrebarile esentiale ale celor care abordeaza domeniul acesta:
http://baharna.com/karma/1_Problems.htm#Problem_of_Unequal_Evolution


salutari la toata lumea! Poate ca pe orice forum dedicat astrologiei ar fi bine sa fim intampinati cu cateva cuvinte despre ce este astrologia si ce gen de viata ar trebui sa ducem pentru a deveni cu adevarat astrologi. Chiar s-ar putea deschide o sectiune speciala gen "Reguli de baza", in care cei cu o anumita experienta pot avertiza pe noii veniti asupra problemelor etice sau cu implicatii karmice pe care le ridica efectuarea unei astrograme (desi subiectul poate parea cam anost celor grabiti sa obtina informatii si tehnici fara avea un echilibru interior). In prezent exista cursuri (chiar "intensive") si lucrari care initiaza pe tot mai multi oameni in astrologie. Dar din cate am constatat, mai ales astrologia karmica si cea relationala lucreaza cu niste structuri delicate ale sufletului, iar astrologia e un instrument puternic, asa incat inevitabil exista anumite riscuri- in primul rand pentru cel care face studiul astrogramei (cu atat mai mult cu cat il aprofundeaza, in plus are multe asemenea cazuri- poate chiar zilnic) dar si pentru cel care apeleaza la serviciile astrologului (mai ales daca e o persoana usor sugestionabila, trece printr-o criza in viata sau pur si simplu are o incredere mai mare in ceea ce primeste de la astrolog).
Inainte de toate, astrologia e o stiinta sacra. Astrologii nu au fost bine vazuti in Biblie tocmai din acest motiv, deoarece lucreaza cu campurile subtile si karma omului fara ca ei insisi sa fie perfect purificati si incarcati cu iubire si compasiune (iar rezultatele sunt grave in acel caz si pentru ei si pentru clienti). Sa dau un singur exemplu ilustru: Robert Blaschke, care mi se pare cel mai complex (si complet) specialist in astrologie relationala, a avut nu mai putin de 6 casatorii (in timp ce parintii lui au ramas casatoriti timp de 58 de ani, pana la sfarsitul vietii).
De aceea se recomanda citirea atenta a sfaturilor sale catre cei ce practica astrologia relationala- din lucrarea "Astrology- A language of life" (le voi enunta intr-o postare separata la rubrica astrologie relationala).
Astrologia este in primul rand o stiinta a sufletului, chiar isi propune vindecarea sufletului (asemanator cu psihologia, etc)... dar e mai mult decat psihologie, intra in structurile karmice si in cele ale viitorului (lucrand cu destinul omului), atingand inclusiv partea fizica, functionala a organismului (mai ales astrologia medicala). Sa nu uitam ca in India marii panditi (invatati brahmani) trebuiau sa cunoasca pe langa metafizica (Vedele), ayurveda (medicina traditionala) si astrologie (initial pentru a putea face la momentul indicat de astre sacrificiile rituale, apoi, odata cu caderea spirituala a omenirii, pentru a-si castiga existenta prin consultatii astrologice). Voi enunta in continuare regulile etice de baza ale unui discipol in astrologie, asa cum au fost ele expuse de intemeietorul astrologiei vedice, Maharishi Parashara (pentru cei interesati, adresa este [url] www.brihaspati.net/lesson_1.htm [/url] , in paragraful "Ethics of an Astrologer"):
"Motivatia acestuia trebuie sa fie binele omenirii. Daca discipolul vrea sa invete astrologia pentru a castiga bani, notorietate sau putere asupra altora, el va trebui respins de catre maestru. Un astrolog trebuie sa aiba un comportament frumos, pasnic- adica sa aiba o stare pozitiva (sattva) si respect fata de mentorul sau. Daca il va provoca si contrazice pe acesta, maestrul respectiv sa nu-i ofere invatatura. Viitorul astrolog va trebui sa creada in Dumnezeu si sa-i urmeze legile, si deasemeni sa-si povatuiasca in aceasta directie si pe clientii sai deoarece acesta este cel mai bun remediu contra karmei negative. Astrologul intotdeauna sa spuna adevarul, chiar daca in unele cazuri va trebui sa exprime cu blandete o predictie, in asa fel incat sa fie suportabila si de folos clientului. Ceea ce descalifica un invatacel in astrologie este lenea, lipsa credintei si dorinta de a folosi astrologia pentru a acumula bani."
Ulterior Varamihira a expus si el cerintele pe care sa le indeplineasca un viitor astrolog in lucrarea Brihat Samhita (2.2-3.): "Un astrolog trebuie sa apartina unei familii nobile, sa aiba un aspect fizic placut, modest in maniere si imbracaminte, sa spuna adevarul, impartial, sa nu fie atins de invidie, cu membrele si articulatiile bine conformate si proportionate, fara diformitati, cu fruntea, barbia si dantura frumoasa, maini, picioare, unghii, sprancene si urechi frumoase, corpul si ochii sa fie frumosi, vocea sonora si adanca. Toate acestea deoarece virtutile si slabiciunile sunt in general indicate de trasaturile si defectele fizice. Virtutile care i se cer astrologului sunt: sa fie curat, eficient, hotarat, elocvent, sa aiba mintea activa si patrunzatoare, sa stie sa aleaga timpul si locul potrivit, sa fie onest, sa nu fie intimidat in fata publicului sau altor astrologi, sa fie expert in ceea ce practica, lipsit de vicii, sa cunoasca bine arta ritualurilor de prevenire sau vindecare a influentelor astrale malefice, cat si ritualurile de magie sau de imbaiere, dedicat slujirii lui Dumnezeu, sa respecte regulile de austeritate sau de post, sa fie capabil sa raspunda intrebarilor solicitantilor si sa ofere remedii pentru tulburarile de alta natura decat viziunile divine, sa aiba abilitati de calcul si sa fie pus la punct cu tehnica de alcatuire si interpretare a horoscopului. Harihara adauga urmatoarele: "Stiinta inalta, profunda si greu de patruns a astrologiei sa fie studiata numai de Brahmani (casta preotilor). Studiul corect al acesteia il va aduce pe cel care o practica la bunastare, apreciere publica, merit personal prin ajutorul acordat oamenilor. Atunci cand mari astrologi s-au bucurat de o stima egala cu cea a rishi-lor (marilor intelepti), cine ar putea contesta respectul acordat unui astrolog care in plus e si brahman? Acea persoana care stapaneste stiinta astrelor, care are o buna cunoastere a matematicii, duce o viata religioasa, spune adevarul, e modest (lipsit de aroganta) si e bun cunoscator al Vedelor, Mantrelor si Tantrelor, doar el poate fi numit un Daivajna sau clarvazator. Toate predictiile facute de o asemenea persoana se vor implini. Cei intelepti sustin aceasta afirmatie."
Orice astrolog care vrea sa-si dezvolte calitatile e sfatuit in concluzie sa adopte urmatoarele reguli: sa devina vegetarian, sa evite consumul de carne, oua, peste, ceapa, usturoi (excitanti) si ciuperci. Aceste alimente il tin pe om sub influenta pasiunilor sau ignorantei (Rajas si Tamas), ceea ce dauneaza efectuarii de predictii corecte cu o constiinta clara. Persoana trebuie sa dedice hrana sa lui Dumnezeu, in consecinta sa consume hrana binecuvantata. Sa evite otravurile si drogurile, inclusiv alcool, tutun, cafea sau ceai (excitant). Acestea contamineaza constiinta si il impiedica pe om sa primeasca intuitia pura de la Paramatma (Dumnezeu personal, situat in inima). Sa evite orice activitate ilegala si sa duca o viata plina de virtute. Deasemeni, sa evite jocurile de noroc si relatiile sexuale inafara casatoriei. Sa dedice zilnic o perioada studiului Vedelor si scrierilor sacre de astrologie vedica, de preferinta sa inceapa atunci cand Jupiter ajunge la Ascendent. Inteleptul Harihara subliniaza importanta Mantrei Astrologice primite de la Guru- pentru perioada actuala Kali Yuga e recomandata urmatoarea Guru Mantra puternica: Hare Rama Krishna (o mantra trebuie recitata minim de 108 ori). Cerintele de mai sus erau ca si pentru un sacerdot, in prezent ele par de-a dreptul exclusiviste dar in trecut astrologia era cu adevarat sacra iar cuvintele unui brahman se implineau fara gres. Totusi cred ca nu putem face cu adevarat astrologie (si fara sa ne incarcam karmic) daca nu incercam sa respectam macar cerintele elementare enuntate de marele Parashara acum 5000 de ani (la inceputul Kali Yuga) si expuse la inceput.
In trecut nu i se permitea decat unui om foarte pur sa capete informatii si tehnici prin care sa acceseze sufletul semenilor si sa faca eventual vindecari. In perioada actuala cand profanul domina in toate domeniile, acesti oameni puri sunt aproape inexistenti. Stiintele sacre devin laice si accesibile oricui, maestrii incarnati lipsesc iar omul trebuie sa-si descopere in inima vocea interioara (acel Dumnezeu personal) care sa-l calauzeasca, din afara nu mai poate primi ajutor decat prin scrierile sacre (cate s-au mai pastrat)- aici includ in special Evangheliile. Astfel astrologia devine in primul rand un instrument puternic de auto-cunoastere si am sentimentul ca rolul astrologului e sa-i dea clientului cateva puncte de sprijin si indicii in actiunea de cunoastere de sine si purificare a acestuia, in nici un caz sa judece sau sa dea verdicte si pronosticuri. Din fericire exista o sansa mare pentru generatia actuala (mai ales in zona ortodoxa) prin publicarea explorarilor in domeniul karmic si al auto-vindecarii spirituale efectuate de S.N.Lazarev din Rusia- voi cita din paragraful expus in engleza la adresa [url] http://istina.rin.ru/eng/para/text/637.html [/url] : " Omenirea actuala e departe de originile sale spirituale si seamana cu un vas al carui echipaj lipsit de capitan s-a luat la incaierare. Unii membri ai echipajului au sesizat situatia si cauta modalitati de salvare. Dar nenorocirea e ca nimeni nu se gandeste la apropierea de un recif. Potentialul spiritual salvat de sfinti, clarvazatori si fondatorii religiosi este aproape epuizat insa strategiile superficiale de salvare reprezinta un pericol pentru umanitate. Suntem la o raspantie in care ni se deschid doua drumuri: renastere spirituala sau distrugere. Salvarea e cautarea personala si realizarea importantei fiecarei fiinte umane in Univers." Apoi vine referirea la metodele moderne de investigare si vindecare a sufletului (si trupului)- din care fac parte psihologia, astrologia, medicina (cea clasica sau tehnici bioenergetice): "Imaginati-va ca sunteti o persoana care vrea sa invete sa conduca masina, iar instructorul va acopera ochii, apuca el volanul, va arata pedala de acceleratie si atata. Dobandim tot atata cunoastere in domeniul bioenergiei ca si aceasta persoana in materie de conducere. Putem dobandi acest gen de cunoastere la numeroase scoli unde se predau tehnici extrasenzoriale. Diferenta dintre ele este "puterea motorului" si "marca masinii" pe care invatam, nimic altceva. Omul ar trebui sa inceapa prin invatarea regulilor de circulatie si a functionarii masinii. Dobandirea cunostintelor ezoterice fara o buna pregatire este mai periculoasa decat conducerea masinii avand ochii legati. De aceea aceasta lucrare e dedicata regulilor de comportare in sfera spirituala."
Pentru cei care cunosc limba rusa, exista un portal unde poate fi contactat Lazarev, acolo e si un forum f.serios pe probleme karmice si spirituale: [url] www.lazarev.ru/index.html [/url].

Amuzanta povestea aceea zen, exista multe carti cu fabule zen (apropos- zen e o ramura a budismului care a patruns in China sub numele "chan"- o redare fonetica aproximativa a cuvantului sanscrit "dhyana" semnificand "meditatie"- iar ulterior din China a ajuns in Japonia), dar nu cred ca a interveni in existenta cuiva e ceva rau: sa nu uitam ca existenta pe Pamant (deci in trup) reprezinta o cale de a consuma karma trecuta (si asta se face si prin actiune- altfel ce sens ar mai avea sa existe karma yoga sau grupari gen Karma Kagyupa). Exista si gestul lui Budha- cand a plecat pe o corabie cu 50 de negustori si un individ planuia sa scufunde vasul (pt. a pune mana pe prada). Budha avand cunostinta asupra lui dintr-o viata anterioara si vazand ca hotararea fusese luata deja in cugetul respectivului, a decis sa-l omoare- din compasiune, pentru ca a ucide cei 50 de negustori l-ar fi dus ulterior pe criminal la o mare suferinta in iad (plus in viitoarele incarnari). Asa ca Budha insusi si-a sacrificat mantuirea proprie din compasiune pentru acel om si l-a ucis-iar in cartile budiste se afirma ca a reusit sa evolueze cat in 100 de mii de vieti prin aceasta decizie capitala. Daca faci un gest din compasiune, asta nu reprezinta in nici un caz o incarcare a karmei, dimpotriva a nu oferi asistenta unei fiinte care ti-a iesit in cale si careia ii poti da un ajutor e o greseala. De multe ori nu prea poti face mare lucru si poate nici nu conteaza cat reusesti sa ajuti direct, ci sentimentul profund de compasiune pe care il ai: deci nu e atat de important sa schimbam derularea evenimentelor cat sa ne schimbam atitudinea fata de ele. Asta cred eu ca e sensul principal al religiei crestine, Isus si-a asumat cea mai dificila karma si a trecut prin toate injosirile cu acelasi sentiment de iubire si credinta, fara sa judece pe nimeni pentru nedreptatile facute- dimpotriva i-a zis unui apostol care dorea un loc privilegiat in lumea de apoi ca cine vrea sa ajunga mai sus in imparatia cerurilor trebuie sa fie pregatit sa sufere mai mult aici pe Pamant. Ideea exprimata de maestrii budisti ca si de Isus e sa faci permanent ceea ce-ti dicteaza constiinta (Dumnezeu personal sau Atman), pentru ca vocea interioara e cea care ne duce spre lumina. In epoca actuala (Kali Yuga) nu mai poti ramane pur, detasat si contemplativ, conditiile te obliga sa te implici si sa-ti consumi (prin actiuni altruiste, devotiune si mai ales prin iubire) o cantitate f.mare de karma generata pe parcursul evolutiei. Efortul e mult mai mare in aceasta epoca tarzie-care se considera ca dureaza de 5000 de ani- ca si cu un om matur care are mult mai mult de lucrat cu el insusi decat un copil pentru a se purifica si a-si deschide complet inima, deoarece cantitatea de posesiuni, dorinte si atasamente este mult marita. Necesitatea de a implini faptele, pastrand insa compasiunea si detasarea fata de roadele actiunii este exprimata in dialogul lui Arjuna cu Krishna in Bhagavad Gita. Se zice ca avem cam 10% liber arbitru, restul de 90% din destin e prestabilit, insa ne ramane o libertate totala de a primi evenimentele cu iubire, multumire si recunostinta sau cu judecati si resentimente. Despre bioenergie am senzatia ca e un fel de pacaleala: in loc sa inveti omul sa mearga pe picioarele lui ii oferi niste carje- ceva gen orbul care conduce alti orbi si ajung toti in groapa: in primul rand practicantii au mari probleme in viata personala (familia, copiii dar si ei insisi) pentru ca intervin doar la nivel de efect (camp) si forteaza anumite lucruri fara a avea competenta necesara sau chiar permisiunea celor implicati. Cu cat intri in structurile subtile cu atat trebuie sa fii mai pur si mai incarcat cu iubire, altfel o patesti: treburile astea sunt expuse pe larg de Lazarev, care s-a ocupat initial si cu bioenergia (dar avea cel putin deschisa vederea subtila- sau in duh cum i se mai zice). In afara de cartile lui Lazarev exista cartile lui Ovidiu Argesanu (in special Atacul PSI) care expun cate ceva, dar ideal e de citit Lazarev care insista pe lucrul cu propria persoana, conform ideii expuse de Isus: "Paiul din ochiul fratelui tau il vezi, dar barna din ochiul tau nu o vezi. Cand vei scoate barna din ochiul tau vei vedea ca sa scoti paiul din ochiul fratelui tau." Asa ca nu se recomanda judecarea karmei si greselilor altora, ci auto-analiza si auto-purificarea- si atunci devine evident ca rolul mamei si al soacrei e sa se curete pe ele de pacate si dependente ca sa il faca bine pe copil. Mai ales ca, avand aspecte delicate la Luna, copilul e vulnerabil si preia vibratia celor din jur in mod subconstient (ajungand sa aiba probleme- ca si cei cu bioenergia)- si in special e expus la nivel astral catre femei (poate ca mai bine i-ar fi in compania tatalui, a bunicului, etc. decat a femeilor din familie). Au aparut multe carti de popularizare si cercuri unde se predau tehnici energetice, se vorbeste mult de karma si alte cele, toti vor sa aiba puteri, energii dar nu se invata niste reguli de baza si anume: copilul e o entitate mult mai pura si mai vulnerabila decat parintii, familia, mediul in care traieste. El absoarbe ca un burete tot ce i se da, iar adultii il incarca pe copil cu vibratii negative- de ex. se cearta in fata copilului, fac reprosuri la masa, il ameninta sau pur si simplu ii transfera propriile frustrari si dorinte. Deci primii care trebuie consultati si influentati pozitiv sunt parintii si cei apropiati. In plus e bine de comunicat cu copilul si vazut cum ii percepe el pe oameni, cum vede el situatiile familiale pt. ca de obicei copiii simt mult mai bine ca cei maturi esenta problemelor. Pana pe la varsta de 7 ani ei au un contact strans atat cu Divinitatea (prin ingerul pazitor) cat si cu experientele din vietile anterioare. De exemplu un copil mic stia ca mai demult el o ducea cu caruciorul pe verisoara sa mai mare care il plimba acum prin parc. Asa ca nici parintii nici bunicii nu ar trebui sa uite ca totusi acel copil nu e deloc inconstient si daca ceva sau cineva nu-i place (sau dimpotriva, simpatizeaza pe cineva) are motive intemeiate pt. aceasta. Acest copil e f.intuitiv si receptiv pe plan mental, are multa imaginatie, insa trebuie sa invete sa se protejeze cu timpul de vibratiile inferioare si impure ale altora: de ex. daca va sta intr-un mediu agresiv, se va simti agitat fara un motiv anume, iar daca va fi intr-un mediu linistit va fi fericit. Poate ca l-ar ajuta mult sa stea in natura- are capacitatea sa comunice cu aceasta. E intr-adevar expus la interventii brutale din partea altora in viata lui datorita unor actiuni de acest gen ale sale in trecut. Lectia ar fi sa dezvolte compasiunea si afectiunea care dau rezultate mult mai bune decat confruntarea si folosirea fortei (are o vointa puternica dar daca se va lasa condus de pasiuni si dorinte egoiste va genera reactii la fel de brutale din partea altora). Simpatia si afectiunea de care se bucura trebuie sa le transforme in generozitate si afectiune, altfel risca sa aiba un ego excesiv (mandrie, vanitate) si sa-si risipeasca sansa care in general ii surade in viata. Nu cred ca are probleme serioase de sanatate, dar pana la sfarsitul lui 2009 viata lui e mai agitata si acum se genereaza dorintele si dependentele care ii vor determina karma viitoare (sub dominarea Nodului Nord- Rahu)- asta in caz ca ora nasterii e 21. Apoi va urma o perioada fericita si norocoasa, care va dura 16 ani. Ca idee, problemele lui de sanatate- in caz ca vor apare, nu vor fi diagnosticate corect de catre medici, din cauza tranzitului lui Neptun in casa 6 peste Uranus. Cum Luna e maleficiata in tema natala de Neptun asta ar putea aduce ceva necazuri dar ele o vor afecta si pe mama- par a fi chestii de ordin subtil intr-adevar, care sunt din start abordate gresit de medicina clasica. Deci nici o problema daca medicii nu vor putea da un diagnostic clar, ideal e sa se apeleze cat mai putin la medicamente pt. ca vor da efecte contrare. Imunitatea se intareste prin rugaciune si iubire spiritualizata, asa ca rezolvarea ii apartine in mare masura mamei si apoi celorlalte femei din familie care-s implicate direct. Dar e necesar ca mama sa incerce zi de zi sa-si rezolve starile afective instabile si sa nu accentueze dependenta afectiva a copilului de ea. Altfel lui ii va fi greu cu un aspect gen Luna careu Neptun sa se desprinda de asemenea dependenta- si cand o va face poate fi doar ca sa intre in acelasi gen de dependenta cu alta femeie (atentie: Luna in Scorpion arata o karma afectiva si pasionala legata de rel. cu femeile, deci e nevoie de mult efort inca din copilarie ca sa cultive afectiunea, sa nu fie dependent afectiv, gelos sau razbunator- pentru ca va avea de primit anumite lectii gen "tradare" si "abandon" din partea unor femei pe care le-a ranit in alte existente- iar acum trebuie sa invete sa pastreze iubirea chiar este tradat; in final va ajunge la iubire spiritualizata, in viata asta sau mai incolo- in functie de cum trece prin incercari). Prin anumite boli sau afectiuni imposibil de medicina clasica ai lui si in final si el devin mai spiritualizati, desi ideal e sa nu fie nevoie de astea pt. ca sa respectivii sa evolueze. Si prin alimentatie se poate purifica si isi poate intari sistemul imunitar, ma refer la alimentatia naturala, cu vegetale crude sau sucuri. Asta creeaza o dispozitie pozitiva, care permite rugaciunea si emotiile pure. Copilul are ceva inclinatii de medium, dar nu e bine sa fie dezvoltate in faza asta...Inclusiv fata de muzica are o receptivitate deosebita- care nu strica sa fie cultivata (in special muzica clasica, sunt cativa neptunieni gen Bach, Brahms acolo care pot avea un efect pozitiv). Am sa ma mai uit pe horoscopul lui facut in sistem vedic, daca descopar ceva deosebit o sa adaug la comentariile facute pana acum. Ca idee, sunt astrologi care nu fac astrograme copiilor mici (tocmai pt. ca-s foarte sensibili la sugestii sau chiar la ganduri). Pentru semnificatia spirituala a unei dureri intr-o zona (de ex. la cap) sunt detalii in cartile lui Lazarev (lectura lor e mult mai utila ca "terapia" cu bioenergii). Numai bine si multa sanatate!
P.S. am vazut intr-o revista acum 10 ani ceva cu "careul lui Pitagora", dar nu vad nimic magic in el: era un tabel 3x3 (deci 9 patratele, numerotate de la 1 la 9) si in fiecare casuta se marca de cate ori apare cifra respectiva in data nasterii celui in cauza si in "numerele operative" derivate din aceasta. Interpretarea detaliata este in cartea lui Anatol Basarab "Numerologia in viata fiecaruia", cu Google am dat si peste un forum cu tema asta: http://astro.coser.ro/phpBB2/viewtopic.php...er=asc&start=15


expresia se refera la faptul ca Lazarev e practic necunoscut in afara acestei "zone ortodoxe"; am cautat pe internet informatii despre Lazarev(inclusiv data nasterii- of, deformare profesionala... #-o ) si am dat de un forum unde un bulgar ii spunea unui vestic ca nu stie sa existe vreo traducere a cartilor lui Lazarev in engleza. M-am interesat si am vazut ca lucrarea "Diagnosticul karmei" a fost tradusa in germana, iar mai recent in engleza si franceza (daca retin bine). In Germania a fost bine primita de public, insa in Franta si tarile de limba engleza ori nu a fost promovata ori nu exista o deschidere catre iubire si auto-vindecare (ar fi chiar periculos ca in tarile cele mai dezvoltate tehnologic, care au si radacini crestine, sa existe o asemenea opacitate catre adevarurile fundamentale). In rest pot spune ca lucrarile lui s-au bucurat de succes in tarile ortodoxe, mai ales in Rusia (unde exista acel forum la care participa si el) si Romania (aici a avut cu adevarat un efect formidabil, au fost traduse toate cartile lui si s-au difuzat si casetele video). Chiar ziceau cei de la editura ca datorita interesului f.mare manifestat aici de cititori au planificat o intalnire publica cu Lazarev la Bucuresti (dar din pacate nu se mai aude nimic de asta). Din cate stiu atat Lazarev cat si Anatol Basarab au facut parte dintr-un lot de elita alcatuit prin selectia celor mai inzestrati copii din fosta URSS pe plan extra-senzorial, apoi ei au primit o educatie speciala cu instructori parapsihologi prin care aceste calitati le-au fost educate si amplificate. Lazarev devenise la un moment dat mai chefliu (deh...problema asta e si pe la noi, de la Burebista incoace biggrin.gif ) dar dupa un moment de criza profunda personala l-a descoperit pe Dumnezeu si a inteles ca la baza Universului sta Iubirea. La noi in tara o evolutie interesanta a avut Ovidiu Dragos Argesanu, al carui tata a facut parte din anumite "servicii" si care la fel cu Lazarev, dupa o educatie atee a redescoperit bogatia spirituala a ortodoxiei. Nu-s neaparat de acord cu opinia lui Argesanu (care afirma in cartea "Atacul PSI" ca prin vedere "in duh" se constata deja ca ierarhia catolica nu mai are acces la lumina divina, iar in cadrul Bisericii Ortodoxe mai exista inca persoane, ce-i drept din ce in ce mai putine, care au acest acces) dar din cate am aflat pe cale mediumnica nu e departe de adevar...Mai exista insa o ramura crestina (tot orientala de fapt) si anume cea egipteana- sub denumirea "copta" (10% din populatia Egiptului e in prezent crestina); aceasta comunitate dezvoltata in jurul Alexandriei si care a creat curentul gnostic a fost prigonita aspru de catre biserica bizantina in urma convocarii de catre imparatul Iustinian a Conciliului de la Niceea, care a anatemizat pe Origene (unul din parintii bisericii) si a declarat eretice scrierile gnostice care sustineau ideea reincarnarii. Dealtfel Iustinian a vrut sa puna mana pe Papa pentru a-l obliga sa rosteasca anatemele dar cum acesta a reusit sa scape s-a recurs la o masura "democratica" si anume convocarea unui Conciliu care a dat celebra sentinta (deh, vremurile se schimba dar metoda-i veche biggrin.gif ). Din cate am auzit, ideea cu interzicerea doctrinei reincarnarii apartinea imparatesei Teodora, care prin viata ei depravata ajunsese de notorietate in imperiu (si apoi personaj de satira in cartea lui Procopius). Asa ca scrierile gnostice au fost ascunse in "capsula timpului" de la Nag Hammadi, unde au fost descoperite abia in 1945 (cu 2 ani inaintea manuscriselor de la Marea Moarta). Legatura dintre India si Egipt era puternica pe vremea lui Isus (care dealtfel a copilarit acolo), lucru confirmat si de biografia marelui mistic Apollonius din Thyana (care a trait pe vremea apostolilor). Ambele erau tarile religiei, dar India era considerata varful spiritualitatii din lume in acea perioada- conform cartii "Viata lui Apollonius din Thyana" (tradusa si la noi). Subiectul gnostic si cel al reincarnarii din perspectiva crestina e prea vast si e dealtfel off-topic aici, eventual voi deschide tema asta separat- cu documentatia de rigoare. Mentionez doar ca asa cum Divinitatea are mai multe atribute: iubire divina, intelepciune divina, frumusete divina, dreptate divina- exista si curente specifice acestor atribute in cadrul bisericii crestine (si nu doar a ei): directia Ap.Pavel- a credintei si iubirii, cea a Ap. Iacob Cel Drept- a faptelor si respectarii poruncilor si in fine cea a Ap.Toma si a gnosticilor- a cunoasterii (cu referire speciala la cunoasterea intelesului invataturii adanci pe care Isus a dat-o doar apostolilor sai): "Si a spus Isus: Oricine va gasi intelesul acestor cuvinte nu va gusta moartea."
Evanghelia lui Toma e cu atat mai importanta cu cat pare sa contina cuvintele ultime si supreme adresate de Isus apostolilor dupa Inviere.Apostolii au fost dealtfel indrumati de Isus catre fratele lui, Iacob Cel Drept (pe care l-au si ales prim patriarh al Ierusalimului) dar care la acel moment (ca si Pavel dealtfel) nu era propriu-zis apostol (deci nu primise invatatura ezoterica).
P.S. se spune in astrologia hindusa ca zeii sunt entitatile altruiste (iar demonii sunt cei condusi de dorinte egoiste)- asta face referire directa la dragonul care a fost taiat in doua de zeul Vishnu, din el rezultand Rahu (Nodul Nord) si Ketu (Nodul Sud)... s-ar putea deduce ca celelalte planete plus Soarele si Luna reprezinta zei, care ne vor binele- idee asemanatoare cu cea din Chaldeea, unde planetele erau numite "zei sfatuitori". Poate ei aveau o viziune mai echilibrata asupra astrologiei decat noi- dar poate au si hindusii dreptatea lor cand afirma de ex. ca Venus e un Guru al demonilor...who knows?! :wink:

Dupa cum se stie, pozitia Soarelui la echinoctiul de primavara din emisfera nordica, numita si punct vernal indica inceputul zodiacului european (tropic), adica zero grade berbec. Acest punct poate fi determinat astronomic prin intersectia ecuatorului ceresc cu planul ecliptic (deci a planului perp. pe axa polilor cu planul de rotatie anuala a Soarelui intre stele) sau ca punctul de pe cer unde e Soarele atunci cand ziua ajunge egala cu noaptea (asta necesita cronometre precise). Prin 130 i.e.n. Hipparch a ajuns la concluzia ca exista o precesie a echinoctiilor (in raport cu stelele fixe), dand o valoare anuala de 46" pentru aceasta retrogradare (fata de 50,26" cat e in realitate). Interesanta coincidenta (ca tot suntem la echinoctiu), Hipparch a determinat pozitia Soarelui pe cer folosindu-se de o eclipsa care s-a produs in anul lui de nastere (la 14 martie 190 i.en.), plus datele existente in arhivele babiloniene (confruntate apoi cu observatiile proprii). Aceasta precesie se datoreaza miscarii de titirez a Pamantului- adica axa lui (inclinata la aprox.23 de grade fata de planul ecliptic) face la randul ei o rotatie, iar centrul boltii ceresti care acum e Steaua Polara va descrie un cerc printre stelele fixe (o rotatie completa in aprox.26000 de ani)-vezi imaginea animata la www.geocities.com/astrologyages/precession.htm
Asa se face ca exista cele doua tipuri de zodiac (cel tropic, care porneste de la punctul vernal) si cel sideral (care porneste de la inceputul constelatiei Berbec- aprox. steaua Zeta Piscium din Rewati)- ele s-au suprapus odinioara pe la anul 300 e.n. apoi s-au departat pana la aprox. 24 grade in prezent, incat acum punctul vernal s-ar afla cam la 6 grade in constelatia Pestilor si ar ajunge peste 440 de ani in Varsator. Schimbarea zodiei (constelatiei) in care cade echinoctiul de primavara determina impartirea istoriei in ere a cate 2150 de ani, fiecare corespunzatoare unui alt semn zodiacal. Problemele apar din cauza lipsei unor atlase astronomice si stelare precise din antichitate, inclusiv atlasul lui Hipparch s-a pierdut, iar stabilirea exacta a inceputului constelatiei Berbecului sau Balantei este dificila; totusi, considerand ca steaua Chitra (din constelatia Spica) a fost considerata mereu inceputul zodiei Balantei, iar Zeta Piscium capatul zodiei Pestilor s-a ajuns la cateva variante de lucru pentru valoarea Ayanamsei, cea oficiala- adoptata de guvernul Indiei- fiind Ayanamsa Lahiri (care a fost pt. 1.1.1900 de 22grade 27minute 38secunde, variante ale sale fiind 22-27-55 sau 22-27-59). Ayanamsa folosita de programul Astrolog 5.40 este Fagan-Bradley (24-2-32 pentru 1.1.1900), dar programele serioase care fac tema pe sistem sideral merg pe Ayanamsa Lahiri sau lasa libertatea de alegere intre mai multe ayanamse.
Pentru valorile diferitelor ayanamse se pot consulta: www.saravali.de/tva_aya_basics.html
sau http://cf.geocities.com/alchocoden/controverse.html
http://astroroots.org/artexts/txt_5.php da un tabel cu diversele ayanamse si chiar un calculator online pentru stabilirea pozitiilor planetare siderale functie de valoarea aleasa: http://astroroots.org/artexts/olsw_5.php
Exista si o paralela interesanta intre rezultatele obtinute cu Ayanamsa Lahiri versus Raman in cazul horoscopului lui R.Tagore (caruia i se stie f.precis ora nasterii) pentru cei care au cunostinte de astrologie vedica: http://srijagannath.org/jyotishlessons/art...cles/tagore.htm
Desi Ayanamsa Lahiri este general adoptata ca standard, exista astrologi indieni de valoare care au ajuns la alte concluzii: de ex. Sundra Rajan care a dat o valoare intermediara intre Lahiri si Raman (21-30-25 la 1.1.1900) si care figureaza in programul profesional de astrologie Janus:www.vincityastrotemple.com
Valori diferite ale Ayanamsei duc la pozitii planetare diferite (mai ales in armonicile superioare- de ex. in Navamsha unde fiecare portiune are 3 grade 20 minute), dar cea mai buna metoda de testare a corectitudinii ayanamselor este cu ajutorul perioadelor de influenta planetara dintr-un horoscop, numite Dasha (sau Dasa). De exemplu o diferenta de 1 grad la Ayanamsa duce la o diferenta de aproape 1 an si 5 luni pt. inceputul perioadelor planetare (si de ex. e o diferenta extrem de vizibila intre perioada lui Jupiter si cea a lui Saturn care ii succede, deci teoretic cu un studiu de caz bine ales s-ar putea elucida care ayanamsa e cea mai corecta). Amuzant lucru, in timp ce cartile clasice de astrologie hindusa vorbesc de impartirea unei zodii in 12 (cu sectoare de 2 grade 30 minute, fiecare cu alt guvernator) sau chiar in 30 (sectoare de un grad), nimeni nu le spune astrologilor si cum sa stabileasca atat de precis pozitiile planetelor- lipsind niste repere precise de la care sa se poata calcula fie inceputul zodiei Berbecului, fie al Balantei (reperele existente sunt chiar aproximative, ceea ce a si dus la polemica asupra Ayanamsei). Probabil aceasta neglijenta e in concordanta cu obiceiul hindus de a imparti, clasifica si a taia firul in patru, in final ajungand sa nu mai vada padurea din cauza copacilor. :wink: Ca ultima remarca, divergentele asupra valorii Ayanamsei au dus la controversele asupra momentului intrarii omenirii in Era Varsatorului: de la anul 2117 e.n. (cf. lui Djwahl Khul- cunoscut prin teoria Regentilor Karmici popularizata la noi de Dan Ciuperca) pana la anul 2538 e.n. (cf. lui Sri Yukteshwar) sau chiar 2711 e.n. (cf. Ushashashi) #-o . Un lucru e sigur: precesia echinoctiilor are o valoare de 5028,83 secunde/secol (adica 1 grad 23 min 48,83 sec./secol) conform datelor NASA puse cu generozitate la dispozitia astrologilor biggrin.gif Cei interesati de fizica terestra sau astronomie pot consulta un site f.simpatic al unui om de stiinta care a lucrat la NASA (veti gasi acolo si detalii privind "rasturnarea polilor"): www-spof.gsfc.nasa.gov/stargaze/StarFAQ5.htm#q9
Iata si adresa la care face trimitere pentru problema precesiei: www.phy6.org/stargaze/Sprecess.htm
P.S. sa nu uit, tipul de la NASA afirma acolo ca miscarea de titirez a Pamantului se datoreaza in mare parte prezentei Lunii, care producand mareele incetineste treptat rotatia terestra (iar durata zilei creste constant de-a lungul erelor geologice).

dupa ce Mel Gibson a facut avere de pe urma rastignirii lui Isus, s-a gandit ca ar fi pacat ca Sf.Ioan cu Apocalipsa lui sa nu contribuie si el la prosperitatea sa si a actorilor de la Hollywood. Desi cu oarecare intarziere, intrucat inca de acum cativa ani circula brosuri si informatii pe canale "yoghine" despre marea catastrofa care ne asteapta in 2012, el a aflat in cele din urma despre calendarul maya care ar avea ca data finala ziua de 21 dec. 2012. Povestea e demult cunoscuta, de ex. in 1987 a aparut lucrarea "Factorul Maya" a lui Jose Argueles unde se expunea calendarul mayasilor, iar prin 1990 facuse valva o carte cu titlul "The shifting of poles" in care se vorbea de rasturnarea polilor magnetici terestri. In ultimii ani internetul a fost pur si simplu invadat cu "informatii" despre iminenta catastrofa care ne asteapta in anul fatidic 2012- e suficient sa dai un search cu Google pt. cautare cu: 2012 maya (si gasesti peste 600000 de pagini web). Aceasta isterie era normal sa fie intretinuta si speculata de edituri si de studiourile de film- de ex. productia lui Mel Gibson "Apocalypto". Intrebarea fireasca e: cat de corecta este convertirea datei finale din calendarul maya in calendarul gregorian? n-am vazut nicaieri o parere autorizata a unui specialist in istoria mayasilor care sa certifice aceasta corespondenta cu 21 dec.2012. Din cate stiu, cronicile maya nu vorbeau de o distrugere a vietii pe planeta, ci de o translatie a omenirii in alta dimeniune. Chiar daca anumite mediumuri sustin existenta unui blocaj la proiectia in viitor (localizat in 2012) dincolo de care ele nu mai pot vizualiza nimic, altii vad evolutia omenirii si dupa acea data (de ex. S.N.Lazarev) si dau detalii despre situatia in lume prin anii 2030-2050. E posibil sa fie o ridicare generala a nivelului de vibratie al oamenilor datorita intrarii in asa-zisa "centura fotonica", dar e ridicol sa sustii ca intrarea intr-o asemenea banda energetica se va produce intr-o anumita zi- chiar si pe situri care popularizeaza fenomenul se fac afirmatii contradictorii: intai se zice ca Soarele a intrat "in plin" in centura in 1998 (urmand ca in 2012 sa intre toata orbita terestra) apoi citez: "Daca Soarele va intilni primul Centura, a fost comunicat prin "channeling" ca vor urma 3-5 zile de intuneric total, si vor cadea toate sursele de curent electric. Daca Terra va intra prima, nu va fi intuneric." biggrin.gif Explicatiile cu pretentii savante de la adresa http://www.esoterism.ro/centura-fotonica.php ascund in realitate o neintelegere a unor fapte elementare de aritmetica. Am dat un search cu google sa vad cat e de fapt raza galaxiei si viteza cu care se roteste Sistemul Solar in jurul centrului galactic. Iata linkul:
www.enchantedlearning.com/subjects/astronomy/solarsystem/where.shtml
Deci Pamantul e la 26000 de ani-lumina de centrul galaxiei (si nu 400 cum afirma "ezotericii"), o rotatie completa a Sistemului Solar in jurul acelui centru dureaza cam 200-250 de milioane de ani (nicidecum 26000 de ani), iar viteza cu care ne deplasam pe aceasta "orbita" este de 250 km/sec. Nici nu stii ce sa mai zici: oare "ezoteristii" or fi luat ceva la bord?? e de ras, e de plans??? Distanta Soare-Pamant e de 150 mil. de km. Facand un calcul elementar, daca ar exista o "centura de radiatii" (sau fotonica, cum o fi) compacta si clar delimitata, iar Soarele ar intra in acea centura, in maxim 7 zile ar atinge-o si Pamantul.
:wink: Oare oamenii aia care au facut pagina web sau cei care trimit bulk mail si creeaza panica in populatie s-au trezit intr-o dimineata mahmuri si atata-si mai aminteau de cu seara ca era vorba de 26000 de ani pe undeva?(probabil un bors intre cei 26000 de ani cat e perioada de precesie a axei terestre si cei 26000 ani-lumina distanta pana in centrul galaxiei) biggrin.gif Ce sa mai zicem despre faptul ca "ezoteristii" vad acel nor de pozitroni ca pe un fel de zid de beton, care poate fi trasat clar (''de aici pana aici"), uitand ca materia e foarte rarefiata si in realitate densitatea norului creste progresiv pe masura ce intri in el. Nu stiu ce "chanelling" au facut respectivii, din cate am auzit s-ar parea ca intrarea in "centura fotonica" e mult mai nuantata decat se crede, probabil a inceput acum cateva mii de ani si un efect vizibil ar fi fenomenul de incalzire globala. Cat despre "rasturnarea polilor"- parerea oamenilor de stiinta e ca nu poate fi vorba decat de o schimbare a polilor magnetici (nu si a axei de rotatie a Pamantului)- deci campul magnetic al celor doi poli scade in intensitate (cam 10% in cei 150 de ani de cand a fost prima oara masurat de catre Gauss) deci cam in 1200 de ani ei ar dispare, in schimb ar apare alti 5 poli zonali care se vor coagula probabil in alt dipol nord-sud (conform geologilor, la fiecare 500 de mii de ani are loc o uniformizare a campului, deci anularea polilor, iar fata de ultima asemenea schimbare de poli au trecut cam 700 de mii de ani- deci ar cam fi timpul...).
Vezi la www.phy6.org/earthmag/magnQ&A1.htm#q6 - intrebarile 4,5,6 si linkurile de acolo, de ex www.phy6.org/earthmag/reversal.htm . Anularea campului magnetic solar, despre care s-a facut multa valva, pare sa se produca la fiecare 11 ani (ciclul eruptiilor solare)- deci nimic legat de schimbarea polilor magnetici terestri. Nu stiu cat de precise sunt magnetometrele actuale, teoretic studiind rocile s-ar putea determina si slabirea intensitatii campului in erele geologice- cel putin din imaginea oferita de USGS cu diagrama magnetizarii fundului oceanic nu e clar daca schimbarile de polaritate s-au facut brusc sau cu perioade lungi de absenta a unei polarizari clare. In plus din desenul respectiv rezulta fluctuatii mari ale intervalelor dupa care se produce schimbarea polilor (intre 100000 si 1 mil. de ani!)
P.S. intrarea in Era Varsatorului nu se face in 2012 (poate doar daca adoptam alt calendar gregorian, ca tot avem si noi un Gregorian mai ezoteric- oare numele astea sa fie asa fatidice? biggrin.gif) Am postat la rubrica Astrologie Vedica lamuriri pe tema asta, vezi subiectul Ayanamsa (cele mai "optimiste" calcule dau intrarea in Era Varsatorului peste vreo 320 de ani, desi prin "channeling" se poate ajunge si la 2012 sau mai curand #-o -vezi cifra avansata de Djwal Khul- anul 2117)

In numerologie se lucreaza de obicei cu numerele de la 1 la 9 (iar orice alt numar se reduce la o cifra intre 1 si 9 calculand restul lui prin impartire la 9- operatie artimetica elementara, realizata in principiu facand suma cifrelor; daca obtinem un nr. mai mare de 9, ii adunam cifrele si tot asa... pana reducem la un nr. intre 1 si 9). Exista insa anumite numere care nu se reduc- fie pt. ca au o semnificatie speciala (ma refer la 11 si 22), fie deoarece avem nevoie in mod expres de cifrele care compun acel numar (de ex. in alcatuirea "careului lui Pitagora" mentionat de Anatol Basarab). La drept vorbind a "reduce" un numar e o aproximare (sau clasificare) gen Sistemul periodic al elementelor: de ex. numarul 13 are o semnificatie proprie speciala data de cifrele 1 si 3, desi redus el este egal cu 4 (se observa ca diferenta e mai mare decat intre nr. 40 si 4, pentru ca totusi 40 contine cifra 4; apropos, e o tema interesanta de studiat numerologic rolul cifrei 0, pe care toti o neglijeaza). Cum ziceam, "careul lui Pitagora" e o sinteza intre numere in forma "bruta" (primul si al treilea nr. operational) respectiv "redusele" lor (respectiv al doilea si al patrulea nr. operational), careul e in definitiv o analiza a echilibrului intre prezenta cifrelor de la 1 la 9 in cele 4 nr. operationale (prin alcatuirea unui patrat 3x3, cu 9 casute coresp. numerelor 1-9). Acest asa-zis patrat pitagoreic nu e folosit numai pentru analiza karmei (indicata de al 3-lea si al 4-lea nr. operational) si a dharmei (indicata de primul si al doilea nr. operational), tabelul se poate folosi si pentru a vedea distributia literelor in numele complet al persoanei (fiecarei litere ii corespunde o cifra intre 1 si 9) sau cel mai simplu, pentru a alcatui numerograma datei de nastere. In cartea "Elemente de numerologie" de Rodford Barrat (Teora, din 2000)nici nu se foloseste termenul de "careu al lui Pitagora", ci orice tablou de acest gen (3x3, sau 3x4 in cazul studiului literelor neconvertite in numere)este numit numerograma. Diferitele carti de numerologie lucreaza cu acest tabel dar fiecare face analiza altui set de numere- practic singurul publicat in Romania care foloseste numerele "karmice" (nr. operative cum le numeste el) este Anatol Basarab, iar cu el nu am momentan contact ca sa rezolvam bug-ul care apare. Problema e serioasa ("problema anului 2000" biggrin.gif ), pentru ca de ex. la copilul tau (nascut in 7.1.2002) avem asa: primul nr. operativ e 7+1+2+2 = 12, care prin reducere da al doilea nr. operativ (deci 3), iar al 3-lea nr.operativ ar fi 12- 2x7 = -2, care evident poate fi convertit la 7 (restul impartirii sale la 9), dar asta suna tot a "reducere"- si atunci al 4-lea nr. operational, care e redusul celui de-al 3-lea nr.op. e identic cu el, adica tot 7. Deci in mod natural poti lucra cu valoarea 7 pt. al 3-lea si al 4-lea nr.operational. Incearca totusi sa intrebi pe forumul acela de Anatol Basarab, e o tipa Ela2005 care zice ca-l cunoaste si-l asteapta acolo sa scrie cate ceva (desi ma indoiesc sa o faca, eventual daca ar apare un forum dedicat numerologiei... din pacate interesul pt. asa ceva e redus in Romania- inca nu am ajuns la saturatie cu mondenitatile de la Tv, presa si din viata de zi cu zi ca sa ne preocupe cu adevarat subiecte serioase; chiar si astrologia la noi e mai degraba o curiozitate decat o chestie profunda :wink: ).

crede careva in datele astea demne de cartile lui D.Brown??? dar la urma urmei, daca milioane de oameni au luat in serios cartile in cauza (din moment ce au aruncat banii pe ele... biggrin.gif) n-ar fi de mirare sa aflam intr-un nou volum si data + ora nasterii lui Isus... daca marfa are musterii, de ce sa inchida negustoru' taraba? :mrgreen:ca si povestea cu astrograma lui Isus e vandabila, nu incape indoiala: sunt destule "carti de astrologie" unde ni se dau datele de nastere ale lui Isus, si ni se lasa in plus si libertatea de a alege (deh...democratia asta!)De ex. vazusem un dictionar german de astrologie unde prezentau ca "certa" o data de prin anul 4 i.e.n. (nu mai retin ziua si ora, oricum nu conteaza), iar intr-o brosurica de la Martorii lui Iehova mi se demonstra "stiintific" ca nasterea lui Isus nu se putea produce decat prin toamna (mai exact, octombrie). Whatever, pentru cei preocupati de istorie-un hint: conform detaliilor istorice din Evanghelii, Isus nu avea cum sa se nasca dupa anul 0 e.n., cel mai probabil catre anul 4 i.e.n. (deci intre anii 4 i.e.n. si 0). Craciunul e sarbatoarea simbolica a nasterii lui Isus, deoarece solstitiul de iarna a fost mereu considerat momentul (re)nasterii Soarelui (Sol Invictus - de la acel moment Soarele incepe sa capete putere, sa se inalte pe cer, iar ziua sa invinga intunericul noptii)-Imparatia Cerurilor are ca expresie vizibila Soarele. Oricum, nu m-ar mira ca New Agerii sa gaseasca demna de studiat astrograma lui Dumnezeu :wink: biggrin.gif biggrin.gif (by the way: tema astrala a Creatiei am vazut-o undeva analizata laugh.gif )

bun gasit! cateva opinii personale despre Venus in 12 - in primul rand influenta depinde de pozitia in semn a lui Venus (cat si de aspectele primite), in plus e interesant de observat ca pozitia in casa 12 e fie in urma Soarelui pe zodiac (deci ca Luceafar al diminetii), fie in fata Soarelui (deci Venus Luceafarul de seara, Hesperus). In primul caz Venus (numita de unii si Phosphoros) e acel Lucifer care cade din maretia lui (sau pierde jocul sacru cu mingea si e sacrificat de castigator- Soarele, la azteci). In general pozitia lui Venus in casa 12 (jupiteriana si neptuniana) e asociata suferintelor cauzate de excese senzuale sau sacrificiilor din iubire devotata ("selfless love" cum se zice in engleza). Totul depinde de pozitia in semn a lui Venus si de aspectele ei. Asa cum Jupiter e considerat in astrologia hindusa invatatorul zeilor, Venus este mentorul demonilor. Prin farmecele lui Venus este omul dus in ispita, chiar si mitul caderii in pacat a lui Adam prin influenta Evei (sexul frumos era considerat mai deschis vicleniei venusiene promovate de Lucifer-Luceafarul personificat prin sarpe). Caderea in pacat (caracteristica a casei 12), pedeapsa divina sunt in mod vizibil asociate Luceafarului in diverse scrieri religioase (ca si in lirica lui Eminescu sau scrierile lui Shakespeare):Luke 10.18: "I beheld Satan as lightning fall from heaven"; Isaiah 14.12: "How art thou fallen from heaven, O Lucifer, son of the morning" Peter 2.4: "For if God spared not the Angels that sinned, but cast them down into hell". Insasi ideea de captivitate in intuneric si singuratate este legata de casa 12. Valorile pozitive ale casei 12 si ale exaltarii lui Venus in Pesti (sau ale pozitiei sale puternice in casa 12) sunt clar exprimate de iubirea spiritualizata si neconditionata (asa-zisa iubire cristica), sacrificiul si mantuirea prin iubire, iertarea si tot ceea ce confirma ca binele si toate virtutile izvorasc din iubire: "Dragostea ?ndelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste. Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de m?nie, nu g?ndeste raul. Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar. Pe toate le sufera, pe toate le crede, pe toate le nadajduieste, pe toate le rabda" (Sf.Ap. Pavel catre Corinteni). Este ideea expusa si de Sf.Ioan Scararul (cele 30 de virtuti vazute ca trepte intr-o scara spre cer, ultima si cea mai de sus fiind Iubirea)- Venus in casa 12- iubirea mistica sau spiritualizata, din care izvoraste credinta: "Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea at?ta credinta ?nc?t sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Si de as ?mparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste." "Si acum ram?n acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea." Conform Sf.Ap.Ioan (prima epistola) Dumnezeu e Iubire (iarasi legatura intre comuniunea cu Divinul, exprimata de casa 12, si Venus exaltat din Pesti) "Iubitilor, sa ne iubim unul pe altul, pentru ca dragostea este de la Dumnezeu si oricine iubeste este nascut din Dumnezeu si cunoaste pe Dumnezeu. Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire. In aceasta este dragostea, nu fiindca noi am iubit pe Dumnezeu, ci fiindca El ne-a iubit pe noi si a trimis pe Fiul Sau jertfa de ispasire pentru pacatele noastre. Iubitilor, daca Dumnezeu astfel ne-a iubit pe noi, si noi datori suntem sa ne iubim unul pe altul." Alta caracteristica a casei 12 e suferinta si prigoana, iar Venus in 12 poate fi greu incercata: "Nu precum Cain, care era de la cel viclean si a ucis pe fratele sau. Si pentru care pricina l-a ucis? Fiindca faptele lui erau rele, iar ale fratelui sau erau drepte. Nu va mirati, fratilor, daca lumea va uraste." De multe ori persoanele cu planete in casa 12 sufera prigoana altora (aparent fara nici o explicatie), de fapt este invidia si ura pentru cel care pare favorizat de Divinitate (si care primeste dragoste, prosperitate, frumusete, etc). De fapt toate acestea sunt roade ale Iubirii si ale faptelor conduse de Iubire. Astfel persoanele cu Venus in casa 12 se vad nevoite sa se ascunda de invidia si rautatea celorlalti, sa aiba iubiri secrete si sa protejeze prin aceasta discretie taina iubirii. Evident, cele mai mari probleme le au atunci cand relatia secreta de iubire devine publica si e expusa atacurilor familiei, anturajului, etc. Un sfat bun ar fi sa nu lase loc scandalurilor si nici sa nu expuna inutil relatia si sentimentele lor publicului. Deasemeni sa nu aiba nimic rusinos de ascuns (pentru ca va fi dezvaluit sau le va aduce multe suferinte, casa 12 insemnand de la boli pana la oprobiu public, inchisoare sau exil). Excesele senzuale cu Venus in 12 (functie de semn si aspecte) pot conduce la boli venerice (care blocheaza in mod brutal expresia carnala a iubirii tocmai pentru a forta nativul sa ajunga la iubire divina). Manifestarea ideala a unui Venus in 12 este iubirea pana la sacrificiu, pe care nu o pot afecta nici prejudecatile sociale, nici atitudinea dusmanoasa a celor din jur. Desi casa 12 simbolizeaza placerile patului- prezenta planetei Venus in aceasta casa se poate descrie si prin expresia poetica "luxe, calme et volupte", la fel de bine poate simboliza si regretul, pierderea sau sacrificarea placerilor senzuale pe altarul iubirii spiritualizate (ajungem sa ne implicam cu adevarat doar in acele "iubiri imposibile" in care partea fizica nu e lasata sa isi faca jocul- de la Romeo si Julieta la iubirile eminesciene, toate sunt legate de semnificatia lui Venus in 12). O alta interpretare ar fi iubirea universala, difuza, care poate merge de la altruism si natura simpatica pana la ratacire, dependenta, moravuri usoare. In general relatiile amoroase aduc nativului complicatii, necazuri, poate chiar umiliri si suferinta- mai ales la nivel de ego (injosire prin aceste relatii); casa 12 este distrugerea casei 1 a ego-ului. Interesant cum filmele moderne folosesc acest sablon al "happy-end-ului" (in care iubirea celor doi, dupa ce trece prin mai multe incercari, invinge obstacolele si dusmaniile, iar finalul fericit e concretizat in casatoria eroilor- alta manifestare venusiana). Sensibilitatea nativului cu Venus in 12 pe plan artistic este mare, iar in functie de semn si aspecte poate exista chiar si creativitate artistica (arte vizuale-pictura,fotografie- sau muzica). Capacitatea de a uita de sine si a se contopi cu persoana iubita e mare la cei cu aceasta pozitie a lui Venus, dar le lipseste de multe ori discernamantul si se pot lasa folositi sau amagiti cu mai multa usurinta decat cei cu Venus in alte case (atrag involuntar escrocii sentimentali). Dar ca tendinta generala se remarca dorinta de liniste, singuratate, se remarca un fel de timiditate iar natura nativului e plina de compasiune. Evident, tendintele negative pot fi contracarate de aspectele stabilizatoare (ale lui Saturn de ex.) si de prezenta semnelor fixe, dar ca regula de baza lucrurile ascunse vor ajunge la lumina in cel mai neplacut moment- asa ca trebuie multa intelepciune in manifestarea lui Venus pentru toti cei cu planeta situata in casa 12. Deasemeni, manifestarea compasiunii, sensibilitatii artistice si a iubirii fata de natura sunt expresii pozitive ale acestei pozitii planetare.
P.S. casa 12 ne ofera informatii de prima marime asupra vietii anterioare (ultima viata e in principiu indicata de casa 12, careia ii succede existenta actuala- indicata de casa 1). Cu Venus in casa 12 nativul pare sa fi manifestat in ultima existenta calitatile venusiene (afectiune, altruism, gusturi artistice, aptitudini sociale si relationale); in prezent el cauta mai mult solitudinea si fericirea in liniste, departe de multime. Ar trebui sa aiba parte de simpatii si bunavointa secreta (din partea unor persoane pe care le-a iubit sau ajutat candva), dar si rivalitati (orice aventura amoroasa e si o competitie- asa cum rapirea Elenei a dus la razboiul troian, multe conflicte si actiuni violente sunt cauzate de posesivitate, gelozie sau de dorinta de a cuceri pe cineva). Aceasta ar fi o explicatie atat a relatiilor secrete si simpatiilor din partea unor "necunoscuti" (in viata actuala) cat si a dusmaniilor si prigoanei pe care o sufera uneori cei cu Venus in 12. Excesele si defectele caracteristice lui Venus reprezinta tendinte dezvoltate din ultima existenta care aduc probleme nativului in prezent.

din cate s-ar zice la o prima analiza (fara locul nasterii) ai Luna afectata in conjunctie cu Lilith aproape de Mijlocul Cerului, in opozitie la conjunctia puternica Uranus-Pluton din Fecioara (in casa 4 a ta). Aceasta indica atat incercarile din copilarie cat si crizele pe plan fizic (si poate si afectiv), deoarece Luna guverneaza corpul fizic. Soarele are un singur aspect important, un quincunx cu Luna (aspect al crizelor, de casa 6 si 8 ).
Protectia e subliniata de trigonul facut de conjunctia fericita de la Asc. (Venus-Marte-Jupiter) cu Luna si de zmeul format pe cer- cu Kiron-Saturn in momentul nasterii (configuratia il sustine mult pe Neptun, guvernator al Lunii si al lui Lilith). E posibil ca Luna sa se afle in casa 9, a protectiei spirituale.
Din cate stiam, apar cazuri de moarte prin foc sau chiar combustie spontana la persoanele care intr-o viata anterioara au incendiat sau au recurs la foc impotriva altora. Situatia extrema e a reincarnarii unor fosti inchizitori care in viata actuala sunt fie transformati in cenusa (total sau partial) prin auto-combustie (asa-zisa "combustie spontana"), cand se fisureaza barierele intre diferite invelisuri astrale (compuse din materie si antimaterie) iar "focul" generat e atat de puternic incat face scrum tesuturile, fara a se atinge deloc de obiectele din jur (chiar inflamabile sa fie)

exista doua posibilitati: una ar fi aceea ca momentul cand Soarele incepea sa creasca era stabilit la cateva zile dupa solstitiu (care are loc in 21-22 dec.), deoarece oricum in zilele de dupa solstitiul de iarna exista (ca si in cazul celui de vara) ideea ca Soarele "s-a oprit" (timp de 2-3 zile) din mersul sau pe cer. Nu am idee cum se masura durata zilei, probabil folosind lungimea umbrei sau pozitia in care rasare Soarele (la solstitiul de vara Soarele rasare mai spre Nord, iar la cel de iarna mai spre Sud, deci de Craciun "intunericul are puterea maxima"- vezi simbolul yin-yang) si atunci o explicatie ar fi ca cresterea umbrei (sau a zilei) devenea sesizabila abia la cateva zile dupa solstitiu (insasi denumirea "solstitiu" semnifica un moment de oprire, stationare). A doua explicatie posibila, care mi se pare mai probabila, este legata de Ayanamsa (vezi la Astrologie Vedica): din cauza precesiei echinoctiilor, la fiecare 72 de ani solstitiul de iarna cade cu aprox. 1 grad mai in urma (printre constelatii), asa ca daca sa zicem la anul 200 cand se mergea pe zodiacul sideral (si chiar coincidea in acel moment cu zodiacul tropic) s-a cazut de acord ca expresia lui Isus este lumina care da viata a Soarelui, atunci Sarbatoarea Nasterii a fost la intrarea Soarelui in Capricorn (atentie! -punct de vedere sideral, adica in constelatia Capricornului), pe la anul 450 aceasta intrare a Soarelui in Capricorn se producea la 3 zile jumatate dupa solstitiul de iarna, deci cam in data de 25 dec. Asa ca daca in Imperiul Roman crestinat la acel moment Craciunul a fost declarat Sarbatoarea oficiala a Nasterii Domnului, data adoptata a fost cea de 25 dec. si nu cea a solstitiului (cred ca cea mai clara dovada ca asa au stat lucrurile a fost separarea datelor intre stilul nou si stilul vechi, de ex. la rusi Craciunul e sarbatorit de Boboteaza, la 13 zile dupa cel al nostru; calendarul gregorian adoptat de noi este tropic, cel pastrat de biserica rusa este sideral- iar decalajul se tot mareste intre cele doua cu o zi la fiecare 72 de ani). Faptul ca Biserica crestina a ramas cu un decalaj de numai 3 zile fata de momentul solstitiului ar sugera ca intre nasterea lui Cristos si adoptarea datei de 25 dec. ca sarbatoare oficiala a Craciunului in Imperiul Roman s-a produs acea trecere de la zodiacul (si calendarul) sideral la cel tropic, iar eroarea s-a acumulat in aproximativ 250 de ani. E interesant de vazut cum Pastele crestin (care e legat de cel iudaic) sau chiar si Anul Nou chinezesc sunt stabilite pe baza primei Luni Noi dupa echinoctiul de primavara (respectiv solstitiul de iarna) pe sistem sideral (care are acum o distanta cam de 24 de grade fata de cel tropic, dar trecerea la noi sau la chinezi de la calendarul sideral la cel tropic s-a produs acum sute de ani, cand decalajul era mai mic).

Sa nu uitam ca Pestii, pe langa faptul ca-s cei mai intelepti (sfarsitul ciclului zodiacal) sunt si semn de apa, deci au empatie mare- si mai ales fata de Scorpioni, cu care se inteleg destul de bine. In mod normal Pestii au avut cel putin o relatie de prietenie cu un Scorpion la viata lor, iar daca totusi Pestele avea deja pe cineva in momentul cand a cunoscut Scorpionul, acesta din urma probabil a fost cu atat mai provocat prin faptul ca nu-l poate avea pe nativul Peste doar pt. el (drama mare pt. un Scorpion care are ca deviza "totul sau nimic", dar nu se resemneaza deloc usor cu varianta "nimic" biggrin.gif ). Am o vecina in Scorpion, sotul ei a fost Peste (si cred ca si vecina de alaturi, tot Scorpion avea sotul in Pesti)- ambele au ramas vaduve, ambele cu un singur copil pt. care au facut mari sacrificii sa-l vada "realizat", ambele au avut o relatie afectiva profunda cu sotul si presupun ca ambele au fost "inselate" (nu ceva serios, dar Pestii se stie ca-s un pic nebunatici, desi fundamental sunt f.devotati). Amuzant in acest caz cum Scorpia face disciplina si il "aduna de pe drumuri" pe partenerul Peste- care se lasa uneori "imbrobodit de o escroaca sentimentala" sau o ia pe panta alcoolului (deh, evaziunea asta... :wink: )Adevarul este ca Scorpionul e un semn marcat de cei doi (sau trei) guvernatori ai lui: Marte (combativ si masculin, mereu pus pe intriga sau cearta- in antichitate, reprezentarea era cu Marte calare, in armura lui, inaintand prin ceata), apoi Pluton (stapanul lumii tenebrelor, al "umbrelor"- adica al sufletelor celor morti, al bogatiilor subpamantene si comorilor ascunse) - aceasta e si planeta dorintei de putere, a regenerarii (moarte si renastere) si transformarii. Apropos de Marte zanganindu-si armele in ceata, si Pluton avea un ciof pe cap care-l facea invizibil. Daca Marte in Scorpion guverneaza dorintele carnale, atractia sexuala si supravietuirea prin urmasi, Pluton in schimb (ca octava superioara a lui Marte) guverneaza diviziunea celulara (la nivel de ADN de ex.), campurile subtile ("lumea spiritelor", duhurile, ocultismul, psihologia si psihiatria- tot de tine de casa8 ), regenerarea la nivel profund (inclusiv reincarnarea), obsesiile (de la obsesii sexuale pana la fixatia pe o problema stiintifica in care nativul e capabil sa fie absorbit total, ani intregi) si puterea sau dominarea altora la nivel profund (de aceea un nativ plutonian nu se va multumi sa domine fizic- ca Marte- ci va cauta sa il transforme si controleze pe celalalt la nivel profund, iar in cazuri extreme sa-i distruga orice urma de personalitate sau de libertate). Nu e de mirare ca descoperirea lui Pluton in anii '30 a coincis cu explozia curentelor extremiste, rasiste sau sovine, un cuvant cheie plutonian fiind "eliminare"- ceea ce i se pare invechit, stricat sau inutil trebuie indepartat prin mijloace drastice, singura problema ramanand identificarea "deseurilor".Goebels, mentorul nazismului, avea 5 planete in Scorpion si a sfarsit prin a se sinucide impreuna cu sotia si cei 6 copii. Dealtfel, el a lansat ideea demna de un plutonian malefic, ca "o minciuna repetata suficient de mult sfarseste prin a deveni adevar" (pe care s-a si bazat in calitate de sef al propagandei). Deasemeni descoperirea plutoniului si a reactiei in lant sunt caracteristice pentru revelarea puterii lui Pluton omenirii. Al treilea guvernator (si mai ocult) al Scorpionului este Lilith (Luna Neagra- apogeul lunar), care e un punct virtual situat pe orbita Lunii (asemanator nodurilor lunare, care sunt focare energetice fara corp fizic). Daca Marte poate fi caracterizat prin cuvintele: energie, dorinta, lupta iar Pluton prin: intensitate, eliminare, focalizare, pentru Lilith e mai greu de gasit niste termeni care s-o caracterizeze (mai ales din cauza ca influenta ei e de curand luata in considerare, iar asta mai mult in Franta - astrologia anglo-saxona nu a prea abordat subiectul). Probabil caracteristice lui Lilith sunt o stare de nemultumire profunda, respingerea propriei conditii, resentimentele si emotiile negative (rusine, teama, respingere), refulari, tabuuri (ceea ce e interzis), profanul- si aspiratia secreta spre sacru si tot ce tine de puterea umbrei. Din acest punct de vedere mi s-a parut extrem de interesanta cartea "Lolita" a lui Nabokov (unul din numele guvernate de Lilith este Lola sau Lolita). Am senzatia ca la noi numele Lili este expresia acestei forte, daca are cineva date pe acest subiect ar fi interesant de aflat mai multe. Revenind la semnul Scorpionului, spunea cineva pe thread ca cea mai dura caracterizare a gasit-o intr-un Gromovnic (presupun ca zicea acolo: "cel nascut in zodia Scorpiei este prepuitor, plodnic si zavistic" laugh.gif ) dar de ce sa ne suparam cand intr-adevar nativii manifesta defecte gen pizma, lacomie pentru placeri (si nu numai), sarcasm, viclenie, ranchiuna, egoism, mandrie, lipsa de scrupule. Chiar ziceam odata ca l-am intrebat pe un scorpion cum ar trebui sa procedez ca sa cuceresc o nativa din acea zodie: el mi-a raspuns (in timp ce mangaia gleznele unei colege din Taur- pe care o intreba intre timp daca poate sa-i suga degetele biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif ) ca Scorpionul e omul drakului, pe care il castigi cu bani (din nefericire, n-aveam destui s-o cuceresc pe scorpia in cauza :wink: ). Deci sa fim onesti, nu numai ca altii ii considera pe scorpioni "stigmatizati" ci chiar ei insisi o afirma)- by the way, am stat odata de vorba cu un fost ambasador (sau guvernator) belgian in Congo (nativ taur), si mi-a povestit cum a fost muscat de un scorpion in Egipt: un copil il zgandara cu un bat pe acel biet scorpion, iar tipul in cauza avea picioarele pe-acolo... drept pt. care scorpionul si-a infipt instantaneu ghimpele in glezna lui. A simtit o durere feroce si in aceeasi secunda s-a simtit proiectat deasupra corpului (statea pe un scaun), ca si cum ar fi fost smuls din corp si ridicat 20 de cm. A avut prezenta de spirit sa apuce un cutit si sa cresteze rana pt. a elimina veninul, dupa care s-a repezit la un taxi in strada sa-l duca la Alexandria (la vreo 100 de km) unde se gasea antidotul. Soferul a refuzat sa-l ia, nu avea nici destui bani la el, asa ca n-a avut incotro si i-a pus cutitul la gat sa-l "convinga". A ajuns la Alexandria si a reusit sa scape- deja otrava incepuse sa-si faca efectul si daca mai intarzia era mort. Chiar imi spunea ca a avut noroc ca n-a fost muscat de mana, in acel caz veninul ar fi atacat imediat inima si facea stop cardiac pe loc. Tehnicile energetice (care merg de la transfer terapeutic pana la furt energetic) tin tot de semnul Scorpionului. La fel decorporalizarile; sa nu uitam ca sarpele Kundalini se afla adormit la baza coloanei, in chakra radacina (asociata tot Scorpionului). Daca zodia Taurului e considerata "poarta iadului" (conform vorbei: "banul- ochiul drakului"), in schimb Scorpionul e "Infernul zodiacului". Nativii Scorpioni sunt dusmani f.periculosi pentru ca isi disimuleaza intentiile si nu au scrupule atunci cand e sa se razbune pentru o pretinsa ofensa sau nedreptate. Fiind si razboinici prin natura (ii si atrag profesiile tip militar sau unde se cere disciplina- gen politie, armata, servicii secrete) nu le trebuie mult ca sa se simta lezati. Shakespeare a lasat o fraza memorabila la adresa razboinicilor ("Larga precum portile iadului este constiinta soldatului"), la care Scorpionii ar face bine sa mediteze cat mai des. Atunci cand ei isi propun ceva totul li se pare justificat (Machiaveli oare ce avea in Scorpion de a spus: "Scopul scuza mijloacele"? biggrin.gif ). Daca Taurul si casa 2 sunt asociate banului muncit, Scorpionul si casa 8 sunt legate de banul primit.Taurul are rabdare si bunavointa, in felul acesta atrage in timp prosperitate materiala si afectiune durabila (semnul stabilitatii), pe cand Scorpionul are deviza "Totul acum" (era si o melodie cu Queen, cu versurile: "I want it all and I want it now" - nu-i de mirare ca Freddy Mercury le-a incercat pe toate si s-a ales cu SIDA). Taurul cheltuie, face cadouri, se bucura de viata, Scorpionul in schimb pare sa fie genul celor care au numai mana de luat, aduna bunuri si persoane si le risipeste pe toate in final, condus fiind de patimile sale. Daca Taurii sunt f.constructivi si-s in stare sa ridice prin forte proprii un palat din ruine, Scorpionul e in stare sa ruineze o avere adunata cu greu de familie pentru a-si satisface placerile si a-i cumpara pe cei din jur. In loc sa isi castige iubita prin afectiune si prin ceea ce sunt ei insisi, o cumpara cu cheltuieli costisitoare, distractii scumpe, masini de lux si figuri de macho-man resp. vampa(teribilismul si stilul "provocator" e o alta trasatura negativa). Taurul cauta emotiile linistite, stabilitatea, calmul, confortul, in timp ce Scorpionul cauta intensitatea, culmile si abisurile emotionale, instabilitatea. De aceea nativii Scorpion se uzeaza prematur fizic, au o viata extrem de intensa in tinerete care-i lasa complet pustii mai incolo (pierderile, deposedarile, desertul afectiv si material sunt consecinte ale unui asemenea comportament). Probabil au in ei intuitiv ideea ca o anumita tendinta nu e epuizata decat prin consumare totala, de ex. nu poti scapa complet de atractia sexualitatii decat traind pasiunile acestea pana la capat- la sfarsit ramanand o senzatie de lehamite (ca si in cazul bunurilor materiale sau intelectuale). E interesant cum Scorpionii isi constientizeaza propriile dorinte, pasiuni (prin intensificarea lor) dar nu vor admite niciodata ca-s condusi de ele. Despre caderea Lunii si exilul lui Venus in Scorpion se pot scrie tomuri intregi: cand cele doua planete benefice (si virtutile lor) sunt respinse de nativul Scorpion, rezultatul il reprezinta acea lista de defecte si pacate caracteristice zodiei- cred ca dintre pacatele capitale (de moarte) enuntate de biserica, putine sunt acelea pentru care Scorpionul sa nu fie cel mai inclinat, in comparatie cu alte zodii. Asta se leaga si de faptul ca Scorpionul e semnul mortii.
Un subiect interesant e prezenta Nodului Sud in Scorpion, considerata poate cea mai delicata pozitie, prin karma distructiva, de pasiuni si dorinte acumulata de nativ (si indicata de aceasta configratie). E si un avertisment pentru cei care manifesta defectele Scorpionului (pentru a sti ce-i asteapta in vietile viitoare)- a genera karma negativa poate duce in final la mantuire, dar o mantuire prin f.multa suferinta (martirii si ascetii au avut poate in vietile anterioare asemenea tendinte, iar de la zelul pasiunilor au ajuns la zel religios; observam uneori cum marii pacatosi devin mari sfinti, dar si invers). Un alt lucru interesant e cum Scorpionul, semnul mortii si sexualitatii, este si semnul renasterii: oare intamplator incarnarea unui suflet se produce in urma contactului sexual dintre parinti? si ca "pacatul originar" e prezentat de multe ori ca cel sexual? poate ca nu vom reusi sa ne eliberam din ciclul reincarnarilor pana nu vom scapa de aceasta dorinta, pe care chiar daca o negam ea ramane in subconstient... e o simpla ipoteza poate, dar e ciudat cum atractia sexuala si actul respectiv intre parinti atrag in acel punct entitatea copilului care cade in capcana si se incarneaza. De multe ori se zice ca pentru a avea copii puri, cei doi trebuie sa aiba vibratii inalte (inclusiv in momentul procrearii)- deci ar rezulta ca actul sexual a doua persoane atrage oricum entitatile spre incarnare, dar in functie de nivelul vibrational manifestat entitatile pot fi mai mult sau mai putin evoluate. Un alt argument in sprijinul ipotezei emise e faptul ca ultimul demon care paraseste omul este cel sexual (sub forma unui gnom mic si negricios), deci logic rezulta ca daca el ne-a parasit nu ne-am mai incarna- si atunci ajungem la concluzia ca acel demon ne duce cu el spre cuplul aflat in uniune sexuala in momentul respectiv (si cu care suntem in cea mai buna afinitate vibrationala). In fine, casa 8 si Scorpionul sunt asociate de unii corpului astral, de altii manifestarilor ectoplasmatice (chiar rasfoiam o carte ilustrata pe tema asta- Der Physikalische Mediumismus, aparuta chiar inaintea descoperirii lui Pluton, are pe coperta interioara simbolul editurii, o bufnita). Bufnita e simbolul intelepciunii si are caracteristica expresia "a tacea" din celebra fraza a lui Eliphas Levi: "A sti, a vrea, a putea si a tacea". In romana nu apare insa distinctia prezenta in engleza intre "to will" si "to want" (sau intre I wish si I will). Dealtfel, cele 4 cuvinte sunt cheile Sfinxului (cele 4 semne fixe- cei 4 evanghelisti). Legatura puternica cu lumea de dincolo e alta caracteristica plutoniana, dar sunt planurile astrale inferioare cele vizate (taramul "umbrelor", spre deosebire de "imparatia cerurilor" sau mai profan, Shambala- vizata de Pesti). In fine, tendinta puternica de distrugere si auto-distrugere este f.vizibila la nativii dominati de Scorpion si casa 8 (pot face o adevarata obsesie pt. aceasta); un Scorpion frustrat e in stare sa se pedepseasca singur pt. propria nereusita (cazul samurailor in Japonia). Daca e sa fiu sarcastic, poate ca nu atat vulturul e simbol al acestei zodii cat pitigoiul :wink: Din fericire nu-s sarcastic biggrin.gif asa ca asociez expresia superioara a semnului sarpelui alchimic (care-si prinde coada) si transmutatiei elementelor (plutoniul a fost printre primele asemenea elemente). Sublimarea, asa cum e vazuta de Freud e tot o tendinta de Scorpion. In realitate, problema nu e rezolvata prin simpla ridicare a nivelului energetic, agresivitatea manifestata fizic devine si mai periculoasa cand e exprimata la nivel subtil. Nu degeaba multi acuza Scorpionul de "furt energetic" sau se simt goliti afectiv in urma unei relatii cu un Scorpion- nativii au tendinta sa-si extraga puterea de la altii, ca si cineva care aduna valori pentru le da apoi persoanei iubite, pe care doresc sa o copleseasca. Nu cred ca Scorpionul are mai multa iubire ca alte zodii (poate chiar dimpotriva), dar acea iubire pe care o are e capabil sa o focalizeze asupra unei singure fiinte, care se va simti cutremurata. In schimb, fata de restul lumii, ei nu mai pastreaza aproape nici un fel de afectiune (de multe ori nici nu sesizeaza ca se comporta cu cruzime).Cred ca lectia esentiala pentru un Scorpion este sa dezvolte calitatile Lunii si ale lui Venus (resp. ale semnelor de exaltare ale acestora: Taur si Pesti)- doua din cele trei benefice ale horoscopului care sunt in mare cadere in Scorpion, si sa cultive atributele lor: Iubire, compasiune, ocrotire, iertare, rabdare... si asta nu doar fata de partener(a)!!

s-ar parea ca subiectul sinuciderii e de mare succes pe forumuri... eu unul am dat de el pe cel mai vechi -si unul din cele mai interesante forumuri- din Romania. Iata linkul, m-am oprit la pagina care mi s-a parut cea mai simpatica: [url] www.computergames.ro/forum/showthread.php?postid=34045565 [/url] Din pacate nu pot spune la prima mana cum e cu sinuciderea, dar printre apropiati am doua persoane care au recurs la asemenea "solutie": una era cu o conjunctie Soare-Venus pe cuspida Scorpionului, cealalta cu o opozitie Soare-Uranus (intre Taur si Scorpion). Nu stiu daca Scorpionul e zodia sinuciderii, desi agresivitatea interiorizata si legatura cu astralul inferior ar trebui sa fie legate de Pluton, semnul lui si casa 8. Ce ziceam la threadul "Stigmatul unui Scorpion" ar fi o explicatie pentru aceasta tendinta a celor cu dominanta plutoniana spre auto-pedepsire, cu atat mai mult cu cat Scorpionul e un semn al orgoliului si al dorintei de putere- cel mai rau lucru pt. un asemenea nativ e ca viata sa-i dea lectii umilitoare iar el sa se simta neputincios. Pe de alta parte insa cred ca Scorpionul are sansa celei mai dificile evolutii daca reuseste sa-si invinga resentimentele (care apar in urma deposedarii- casa 8, vezi cazul lui Iov) si sa ajunga la iubire universala si smerenie. Pluton scoate la lumina ce e mai rau in om tocmai pentru ca sa putem lupta cu acel rau, care altfel ar ramane nesesizat. Iata viziunea crestina despre sinucidere:
QUOTE
\"Treptele pacatului sunt in numar de douasprezece, dupa Sfantul Nicodim Aghioritul si anume: Prima treapta, cand face cineva fapta buna cu scop rau pentru bani, pentru lauda, pentru cinste, adica cand amesteca binele cu raul. A doua treapta este implinirea faptei bune pe jumatate, necompleta. A treia treapta este ispita, momeala, adica ispitirea ce vine asupra omului de la diavol, de la lume si de la trup si-l ispiteste pe om prin cele cinci simturi numite de Sfintii Parinti \" ferestrele sufletului \". A patra treapta este unirea, adica amestecarea mintii cu ispita. A cincea treapta a pacatului este lupta miniti, adica a sufletului cu ispita. Pana aici nu este pacatul zamislit. De aici insa incepe a zamisli pacatul care aduce osanda asupra omului. A sasea treapta a pacatului este invoirea mintii cu pacatul, adica indulcirea mintii de ispita, de pofta. Din clipa aceasta se zamisleste pacatul in mintea si inima omului si-l face pe om vrednic de osanda, precum spune Sfantul Apostol Iacob: \" Pofta zamislind, naste pacatul, iar pacatul savarsindu-se, naste moarte \" ( Iacob 1, 13-15). A saptea treapta a pacatului este pacatul facut cu mintea prin imaginatie. Ca dupa ce omul se invoieste sa faca pacatul, el se sileste, din indemnul diavolului, sa intipareasca acel pacat in mintea sa ca si cum l-ar fi facut cu lucrul. Prin imaginatie pacatul creste si se inradacineaza in inima omului. A opta treapta a pacatului este hotararea vointei de a face pacatul si insasi savarsirea lui cu fapta. A noua treapta este obiceiul pacatului, adica savarsirea lui de mai multe ori. A zacea treapta a pacatului este patima, deprinderea, adica savarsirea permanenta cu voia si fara voia omului. A unsprezecea treapa a pacatului este deznadejdea, cand omul isi pierde nadejdea iertarii prin pocainta, prin harul si mila lui Dumnezeu. A douasprezecea treapta a pacatului este sinuciderea, adica uciderea omului deznadajduit din cauza pacatelor sale cu voia sa libera. Aceasta este cea mai grea treapta a pacatului, de care sa ne fereasca Dumnezeu pe toti. Cel care se sinucide nu mai are iertare in veci, iar Biserica nu are voie sa se roage pentru el.\"
(vezi cazul lui Iuda). Persoanele bantuite de ideea sinuciderii pun mandria mai presus de iubire si de viata, altfel cum s-ar explica de ce isi ascund gandurile distructive, nemultumirea pentru ce au primit de la viata si dorintele neimplinite cand nu mai au nimic de pierdut? Zilnic auzi la stiri pe TV de cazuri de sinucidere, insa nici unul nu-l auzi sa fi iesit in public sau macar in fata familiei si sa-si marturiseasca deschis pacatele si se se caiasca sincer pentru tot ce a facut rau la viata lui. Chiar si biserica arata ce dificila e pentru om marturisirea deschisa a pacatelor :
QUOTE
Cand te spovedesti nu cumva sa-ti pleci urechea la glasul diavolului care iti sopteste in minte, zicand: \" Oare ce va zice duhovnicul cand va auzi astfel de pacate? \" Uneori diavolul ii sopteste credinciosului prin oamenii cei rai si barfitori cum ca duhovnicul ar spune altora pacatele de la spovedanie. La aceasta sa-si aduca aminte fiecare de bogatul ce si-a marturisit pacatele sale in mijlocul Bisericii cu glas tare inaintea tuturor celor de fata si, in timp ce si le marturisea, ingerul Domnului ii stergea pacatele lui cele marturisite in fata tuturor, cum spune Sfantul Ioan Scararul in Cuvantul 4 din Filocalia, vol. IX.
Ideile sunt expuse pe larg la [url] www.orthodoxphotos.com/books/LFC/pacat.shtml [/url] Parerea mea e ca intre trup si suflet exista o legatura pe care nu o sesizam, iar daca am ajunge cu adevarat la "detasare" am pleca pur si simplu, cum fac cei care practica decorporalizarea: vezi cazul Ilie Cioara (are si o carte pe tema asta, "Moartea mortii si desavarsirea"). Culmea e ca asemenea persoane nu-si parasesc definitiv corpul, din doua motive: sunt fericiti si multumiti cu ceea ce au primit de la viata, iar in plus cunosc din intalnirea cu sufletele celor morti ce-i asteapta dincolo (mai ales in caz ca s-ar sinucide). Filozofia hindusa spune ca pe Pamant e un fel de scoala si loc de intalnire al sufletelor aflate la diferite nivele, care dupa moarte pleaca fiecare in alt plan astral. De aceea viata asta e asa importanta- e o mare incercare pt. ca avem ocazia sa manifestam iubirea inclusiv fata de fiinte rau intentionate sau egoiste si sa recunoastem scanteia divina din fiecare. Pana la urma orice despartire brutala fara acordul celuilalt e lipsa de iubire fata de el, iar asta se aplica si despartirii de corpul fizic care e totusi mai mult decat o simpla zdreanta. Si chiar daca ar fi ca o simpla haina, marii sfinti au incarcat cu vibratia lor hainele pe care le purtau- deci cu atat mai mult trupul (vezi cazul moastelor la ortodocsi si in Tibet).

in primul rand, pentru cei mai putin informati, pagina web www.biserici.ro/Mass-media/Posturi%20de%20radio.htm apartine Bisericii baptiste (dupa antetul de sus, cand deschizi pagina web). Biserica baptista este biserica neo-protestanta (biserica protestanta protesta fata de cea catolica, iar cea neo-protestanta e un protest la protest - vezi [url] www.ortodoxtv.com/filme-video/pr-cleopa-jr-1994.php [/url] )
Cea mai clara expunere a deosebirilor doctrinare intre diferitele biserici crestine (impropriu zis biserici, deoarece Biserica a fost una singura timp de 1000 de ani pana cand prin presiunile f.mari facute de franci si Sf.Imperiu de Apus s-a impus dominatia acelor imparati asupra papei si episcopilor din imperiu, asa aparand Biserica Catolica - ulterior ea a fost declarata eretica pt. modificarile aduse dogmei si ritualului; cat despre protestanti si neoprotestanti, ei nu mai pot fi numiti nici macar biserici pt. ca Luther nu era episcop ca sa poata consacra preoti) se poate gasi la adresa:[url] www.orthodox.net/articles/orthodox-mind.html#n1_1 [/url] . Deasemeni e util articolul: www.greekorthodoxchurch.org/romanorthodox.html - despre Marea Schisma.
Faptul ca lumea occidentala e de tip protestant iar aici exista o rezistenta fata de acest model de viata si o proportie mare de fosti ortodocsi nemultumiti de ateismul comunist (primit in dar de rasariteni de la tarile protestante) care vor sa revina la credinta duce la un f.intens "misionarism" baptist care nu a fost practicat de Biserica Catolica
(in virtutea regulii apostolice a bisericilor surori, fiecare neam era pastorit de un episcop, deci nu exista interferenta sau prozelitism al unui episcop in gradina altuia; e adevarat pe de alta parte ca bisericile protestante nu sunt apostolice, ele negand de la bun inceput misiunea si faptele apostolilor cat si harul Sfantului Duh).
Ortodoxia (dar si catolicismul) afirma un lucru fundamental, cunoscut in toate traditiile sacre: accesul la anumite adevaruri profunde este imposibil fara o transformare interioara si o deschidere catre divinitate (deci e un har). Temelia e smerenia, iar calea o reprezinta respectarea celor 10 porunci (care-s aceleasi in toate traditiile lumii, de la mozaism la brahmanism sau la invatatura lui Zamolxe), iar roadele sunt iubirea si cunoasterea. In Evanghelia lui Ioan, Hristos arata ca daca ar spune un singur cuvant in care sa se slaveasca pe sine, nimic nu ar mai ramane din ceea ce este El. Prin post, asceza, sfintenie, fapte bune, toate virtutile cresc si toate pacatele sau lipsurile noastre sunt indepartate, mai putin unul si cel mai mare care sporeste: slava desarta adica mandria. Pentru smerire exista doua arme puternice: rugaciunea si spovada. Deci nici macar audierea emisiunilor religioase, studierea cartilor sfinte, prezenta la slujba sau actiunile caritabile nu tin locul rugaciunii facute din tot sufletul si mai ales impartasaniei precedate de spovada la duhovnic. Pana in momentul cand omul nu isi marturiseste in totalitate faptele si pacatele duhovnicului sau, calea si cunoasterea ii sunt inchise. Acesta e regula si invatatura fundamentala pe care Dumnezeu o daruieste baptistilor, celor de alte confesiuni veniti in Romania cat si crestinilor de aici a caror credinta s-a prabusit in vremea comunismului. Mari duhovnici ne-au parasit in ultimii ani, dar unii mai sunt inca in viata in cateva manastiri cunoscute. In scurta vreme oamenii ii vor cauta, dar nu-i vor mai gasi. Cine are urechi de auzit, sa auda.

sunt f.multe de spus, dar o sa ma rezum la esential. In primul rand invatatura curata a preotilor daci monoteisti interzicea practicile acestea malefice. Dupa caderea Daciei, s-au perindat cateva neamuri dintre cele mai pagane pe aici prin zona, unele promovand pe scara larga cele mai urate si anticrestine lucruri, ma refer in special la triburile turcomane venite din "cuibul invaziilor" (si al intunericului) de la poalele Tibetului, zona Mongolia-Altai. Interferenta cu acestea (huni, maghiari, mongoli, turci) si cu robii tigani (care erau paganii din Imperiul Otoman) a dus nu doar la raspandirea practicilor malefice pe scara larga, cat si la modificarea vocabularului limbii traditionale (latina e o limba sacra) pana la a incorpora imprecatii malefice si formule demonice in limbajul cotidian. De exemplu, limba romana si maghiara au cele mai multe injuraturi din toate limbile pamantului. Aceste injuraturi, cat si obiceiul de a dracui (preluat din invocarea diavolului si blestem) si a vorbi vulgar (cu o conotatie sexuala explicita) faceau parte initial din "arsenalul" vrajitorilor si razboinicilor acestor popoare, dar prin amestecarea autohtonilor cu migratorii inainte ca acestia sa fi adoptat pe deplin valorile ortodoxe s-a ajuns la raspandirea lor pe scara larga, ajungand in sec.20 sa invadeze chiar si lexicul limbii romane, iar practicile demonice sa ajunga o adevarata moda. Despartirea de traditie si de Dumnezeu s-a facut de cand oamenii au eliminat obiceiul rugaciunii la inceputul si sfarsitul oricarei actiuni cotidiene: somnul, masa, drumurile, dragostea. A urmat despartirea de Biserica si in final cautarea ocultismului (lucrurile de care Biblia spune sa ne ferim: vrajitorie, farmece si descantece, chemarea mortilor, ghicirea viitorului. Lumea in care traim este dedicata ultimei caderi si trufii umane (care se sprijina pe ratiune si nu pe Dumnezeu), cunoscuta sub numele de "New Age". Aceasta pune in locul luminii orbitoare a adevarului scanteierea palida a unor sferturi de adevar pentru ca in final pe acest drum omul sa ajunga la intuneric. De aceea ocultismul si satanismul infloresc in tarile dezvoltate, sau cel putin in tarile "modernizate". E suficient sa arunci o privire peste sitcom-urile din domeniu sau peste reclama din reviste ca sa intelegi de ce la 1000 de britanici sau de francezi sunt de n ori mai multe vrajitoare si grupari oculte decat biserici. Mass-media, filmele, jocurile pe calculator, muzica, pana si institutiile culturale oficiale (vezi Eurovision 2006) promoveaza asa ceva - si in viitor cum se spune, chiar multi dintre cei alesi se vor sminti. Legalizarea vrajitoriei (ca si cea a homosexualitatii) nu se face pentru ca practicantii respectivi ar fi fost prigoniti si pedepsiti de lege, ci pentru a permite publicitatea neingradita in mass-media acestui gen de activitati - intrucat de ex. legea audiovizualului nu permite sa se faca reclama directa sau mascata unor lucruri ilegale. Deocamdata manifestarile oculte si sataniste sunt popularizate indirect, in special prin filme sau sunt efectuate in cadru restrans. Ele au fost si raman intim legate de promiscuitatea sexuala (denumita "emancipare" sau "libertate") si de pornografie (numita "lipsa de prejudecati"), conform unor mecanisme ciclice din istorie: vezi imparatii romani din sec.1 (la care face referire Apocalipsa lui Ioan) - incepand cu Caligula (ajuns imparat dupa rastignirea lui Hristos), apoi Nero (cu marea prigoana) si terminand cu Domitian (care a dus cruzimea la rang de placere suprema). Este adevarat, nu mai poate reinvia la nivelul de odinoara paganismul dominatiei celor 5 simturi (simbolizat de pentagrama), de aceea ne putem astepta la proliferarea ocultismului rationalist si a ideilor "New Age" (cele 5 simturi plus al 6-lea, ratiunea), reprezentat de steaua in 6 colturi. Exista insa o continuitate, deoarece in hexagrama omului (implinita prin Renastere cu Revolutia tehnica , apoi Iluminism cu Revolutia stiintifica si New Age cu Revolutia informationala) ratiunea e pusa in slujba pentagramei simturilor iar aceasta trufie a inteligentei e indreptata impotriva deschiderii celei de-a 7-a dimensiuni, cea a credintei in Dumnezeu.

Hristos a inviat! n-am mai continuat cu postarile aici pentru ca am observat un interes redus fata de astrologia hindusa. Pentru cei care vor sa-si faca astrograma in acest sistem, trebuie in primul rand sa citeasca atent ce am zis mai devreme despre Ayanamsa. Programul Astrolog 32 nu este dedicat astrologiei hinduse (in plus nu imi inspira incredere nici valoarea ayanamsei Fagan-Bradley care e singura de care dispune acest program; dupa cum am zis, in India oficial este folosita Ayanamsa Lahiri).
Pentru calculul online al pozitiilor planetare si stabilirea perioadelor (dasa-bukti) cel mai bun sitcom pe care l-am gasit este [url] www.astraura.org/Charter2/CharterVak3.aspx [/url] . Eu personal am folosit un program free, la adresa [url] www.vedicastrologer.org/jh/ [/url] exista in partea de jos a paginii linkuri pentru downloadul gratuit al versiunii de 3,5 MB si al celei de 4,7 MB.
Cuspidele caselor sunt altceva decat in sistemele europene, prin ele cunoastem modul de manifestare al unei case (ca si in astrologia europeana, doar ca in cea hindusa punctul de maxima putere al unei case, ceea ce in sistemul european e cuspida, aici e aprox. mijlocul casei). Totusi, exista astrologi occidentali care considera ca de multe ori o influenta mai mare o are zodia care acopera majoritatea unei case (mai ales cand cuspida este in ultimele grade ale unui semn), astfel incat se ajunge la considerarea guvernatorului centrului casei (in locul inceputului ei). O extremitate a unei case (unde incepe sau se termina alta casa) se numeste Bhava Sandhi si e un punct de minima influenta pentru amble case. In principiu, exista doua sisteme de case in astrologia vedica:
1 - Bhava = Rasi (adica fiecare semn reprezinta o casa, incepand de la semnul Ascendent, care reprezinta Casa 1). Acesta e sistemul cel mai raspandit (mai ales printre occidentalii care studiaza astrologia vedica) si e foarte simplu, in special pentru incepatori. "Cuspida" pentru orice casa (semn) este centrul ei, iar casele au 30 de grade (asemanator sistemului cu case egale folosit de englezi).
2 - Asc si MC sunt calculate normal (ca in astrologia occidentala), apoi se impart cele 4 cadrane, fiecare in cate 6 sectoare egale si rezulta cele 12 case (cele 2 pct. de diviziune de deasupra si sub Asc. delimitand Casa 1, deci "cuspida" Casei 1 este Asc care e situat aproximativ in centrul acestei case; analog pentru celelalte case angulare; punctele de diviziune ramase indica "cuspidele" si extremitatile caselor succedente si cadente). Vor rezulta case de marime variabila, deci nu de 30 de grade fiecare. Aceasta impartire e asemanatoare sistemului de case Porphirus (mentionat si de Dan Ciuperca), cu deosebirea ca in India punctul de maxima influenta nu e niciodata inceputul unei case, ci centrul ei (sau un punct aprox. central), vezi [url] www.futurepointindia.com/learn/calculation.asp [/url]
Guvernatorul unei case este guvernatorul semnului respectiv (pentru primul sistem, egalitar - unde casa = semn ) sau "centrul" casei in cazul sistemului al doilea. Deci guvernatorul unei case e stapanul "centrului" ei, cu mentiunea ca daca lucram cu case inegale nu e propriu-zis mijlocul, ci un punct care se determina cum am aratat (si care difera de centru in cazul caselor angulare). Exaltarile sau debilitatile planetare se determina din Rasi Chart (pozitia zodiacala), iar aspectele planetare si guvernarile din Bhava Chart (pozitia caselor). Astrologii hindusi experimentati fac tema in ambele sisteme si apoi sinteza intre informatiile obtinute (in caz ca apar deosebiri la pozitia planetelor in case)

o persoana cu Soarele la Asc se pune in valoare si are o personalitate puternica, dar frumusetea depinde mai mult de Luna (aspecte, pozitie). Pentru feminitate nu prea ajuta pozitia Soarelui la Asc (unii zic ca nativele cu aceasta configuratie se marita greu, probabil din cauza personalitatii mai dominatoare si egocentrice) - influenta e mai degraba masculina. E adevarat ca Scorpionul e considerat un semn feminin (discutabil - Marte feminin?!), care nu exceleaza in frumusetea fizica (dar da un magnetism puternic). Ai putea afla data si ora nasterii ei? Cu siguranta exista alte indicii de frumusete acolo, nu Soarele la Asc. in Scorpion :wink:

la cat de putin ma mai ocup cu astrele, nu-i de mirare ca ajung doar intamplator pe forum... In primul rand nu vreau sa fiu luat prea in serios- eu am obiceiul sa glumesc chiar si atunci cand spun lucruri serioase (tocmai pentru ca afirmatiile mele sa nu fie luate la modul absolut), iar in al doilea rand mi-am schimbat de multe ori in viata opinia intr-un subiect - deci e datoria fiecaruia sa cerceteze si sa pastreze doar ce i se pare corect. In general, ce afirm eu sunt simple ipoteze de lucru; chiar daca unele sunt verificate de mine 20 de ani, ele raman totusi ipoteze. Un exemplu de inductie eronata e ideea ca maine va rasari iar Soarele: e verificata de mii de ani, e testata de fiecare zi de zi, decenii la rand... si totusi se poate dovedi ca la un moment dat Soarele isi va consuma energia sau Pamantul isi va schimba axa de rotatie, incat acest "adevar etern" ca Soarele va rasari maine se va dovedi a avea o valoare relativa. M-am uitat in graba peste tema fetei de care zici (8 nov. '68/ 7a.m.) si am senzatia ca aici sunt multe indicii despre o anumita putere de seductie, magnetism, magie - zi-i cum vrei. Toate par indicatii tip Scorpion sau Lilith (care e strans legata de zodia Scorpionului, unii zic ca ar fi guvernatorul ocult al semnului): Soarele pe Asc. in Scorpion, Neptun la Asc. tot in Scorpion (puternic aspectat), Luna in casa 8-a conjuncta strans cu Lilith, steliumul Pluton-Jupiter-Marte-Uranus din care Pluton aspecteaza puternic pe Venus si un pic mai slab Luna. Deci dincolo de frumusetea fizica, persoana se bucura in primul rand de o capacitate f.mare de seductie, charisma si magnetism. Si quincunxul dintre Soare (pe Asc, in Scorpion) si Luna (din casa 8-a) are o conotatie sexuala puternica din cate stiu. Neptun da rafinament, finete si puterea de a iluziona, de a fi vazuta cumva idealizat de ceilalti, in plus mister si o nota mistica. Am cunoscut o persoana apropiata ca data de nastere de aceasta, o fata din Pesti cu Neptun la Ascendent (la ea Soarele era in casa 8-a), avea o intuitie si imaginatie vizuala extrema, un magnetism special care s-a dovedit a fi distrugator pt. ea - excese senzuale (multe finalizate cu avorturi, Scorpionul si casa 8-a indicand si avortul) si imbatranire prematura (posibil tot din cauza avorturilor, desi in general uzura produsa de pasiunile plutoniene e factorul principal). Despre frumusete (si indiciile astrale ale ei) se poate vorbi mult, dar prefer sa nu ma ating de acest mister al fetelor si sa-l las nedezlegat :wink: biggrin.gif In plus, se stie ca frumusetea adevarata vine din suflet, iar poarta sufletului sunt ochii... asa ca ar fi bine sa cultivam frumusetea ochilor si nu neaparat formele, care-s indicate de Luna (si de aspectele ei) si charisma (indicata de Venus & aspecte). Ca idee de baza, dar nu cu titlu de dogma (!) , femeile cu Luna puternic aspectata sunt mult mai remarcate si atragatoare decat cele cu Luna fara aspecte sau slab aspectata. Chiar si aspectele "malefice" la Luna dau multa stralucire feminitatii, evident ca aici vorbim in primul rand de impactul la public si de potentialul pentru o viata afectiva bogata. Probabil ca o viata afectiva mai saraca (indicata de o Luna slabita sau cu putine aspecte) duce la diminuarea frumusetii si puterii de atractie a femeii, pentru ca nu inspira barbatul la mari trairi. Dar repet, nu pentru toate femeile succesul la public si atractia exercitata asupra barbatilor reprezinta ceva important sau dezirabil (desi acest aspect e f.cultivat in mass-media si mentalitatea contemporana). Persoana de care zici, cu conjunctia Lilith-Luna in casa 8, pare a avea anumite inclinatii (sau legaturi) cu ocultismul sau magia, ia legatura cu Jeni si o sa-ti spuna mai multe despre manifestarea acestui aspect. Eu unul, am o mica retinere instinctiva fata de persoanele care prezinta conjunctii sau opozitii intre Lilith si luminarii, ceva imi spune ca nu-i treaba tocmai curata acolo unde Lilith isi baga coada. Apropos: cum a trecut prin tranzitul din ultimii ani al lui Pluton peste Venus (si in opozitie la Luna-Lilith)?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu